ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Μοιραστείτε
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τρι Φεβ 16, 2010 4:29 pm

  Το συγκεκριμένο, δεν αφορά μόνο στα δημόσια έργα, αλλά επειδή το συνάντησα σε έργο δημοσίου σας το παραθέτω εδώ:
  Σήμερα, μου παρουσιάστηκε κάποιος , ο οποίος δουλευε για αρκετό καιρό σε μεγάλη εταιρεία ανάληψης δημοσίων έργων. Για περίοδο απασχόλησης από το 2009 είδα να απασχολείται και να ασφαλίζεται σε 2 έργα αυτού του εργοδότη. Το ένα σποραδικό απογεγραμμένο στην έδρα του , και το άλλο στο ικα που εκτελείται το έργο. Μου παρουσίασε :
  α) ένα χαρτί που έλεγε ότι τον βάζει σε διαθεσιμότητα και ένα μήνα από 7/1 ως 7/2 ( του 2010) και ότι θα τον αμοίβει με το μισό του μέσου όρου των αποδοχών του τελευταίου διμήνου ( σημειωτέον είχα τύπο αποδοχών 01, 11 και 14 για τους τελευταίους 2 μήνες και ημερομίσθιο 91. 14 περίπου αν δεν κάνω λάθος).
  β) χαρτιά μισθοδοσίας για 01/10 και 2/10 όπου επιμέριζε την ασφάλιση σε 17 ημέρες για 01/10 και 5 για 02/10 και ημερομίσθιο περίπου 68 ευρώ αρκετά μεγαλύτερο από το μισό του 91,24).
  Τί θέλω να ρωτήσω;
  α) Από τις κοινές που ρώτησα μου είπαν ότι σε αυτήν την περίπτωση ασφαλίζεται με 25 ημέρες και μισές αποδοχές. Στα οικοδομοτεχνικά έργα τί συμβαίνει; Η ασφάλιση πάει στον ΑΜΟΕ που τελευταία ασφαλίστηκε; Και με πόσες μέρες; Στην προκειμένη περίπτωση και μιλώντας για 5νθήμερη εργασία έχω 22 ημέρες ασφάλισης. Άρα 22 και οι ασφαλιστέες;( Τυγχάνει να συμφωνεί και με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που κράταγε στα χέρια του). Το ημερομίσθιο πως το ελέγχουμε στην περίπτωση που δεν έχει μόνο τύπο αποδοχών 01;
  β)Στην ΑΠΔ πρέπει να γίνεται μνεία( από τον υπάλληλο ότι αφορά τέτοια ασφάλιση) και να έχει τα χαρτιά συνημμένα; Για να έχουν ισχύ πως πρέπει να είναι ας πούμε απικυρωμένα; Αρκεί επιστολόχαρτο της εταιρείας ή κάποια κοινοποίηση σε κάποια άλλη υπηρεσία ;
  γ) Εννοείται ότι αυτά τα ένσημα ( στην προκειμένη περίπτωση η εργατική δαπάνη) δεν προσμετράται πουθενά π.χ στην κάλυψη ΣΕΔ.

  Να αναφέρω επίσης ότι μετά τον ασφάλισε για 5 μέρες ( έχει εκκαθαριστικό σημείωμα δηλ)και έπειτα ακολούθησε καταγγελία της σύμβασης. Τί "όφελος" έχει η εταιρεία να τον θέσει σε διαθεσιμότητα και μετά να τον απολύσει και δεν τον απέλυε αμέσως;
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Φεβ 16, 2010 9:00 pm

  Καλησπέρα, αυτό που θέλω να δεις είναι το Πακέτο κάλυψης που ασφαλίζεται.
  Προς το παρόν δεν έχω άποψη, δες το ΠΚ,σε αυτή την περίπτωση η υπαγωγή αγγίζει περισσότερο τη διαδικασία Εσόδων Κοινών Επιχ/σεων, θα το ψάξω και θα σου απαντήσω.
  Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τρι Φεβ 16, 2010 9:04 pm

  Καλησπέρα και πάλι. Το Π.Κ είναι 781(στον ασφαλιστικό του λοαριασμό εννοώ) Για το εκκαθαρστικό σημείωμα των αποδοχών έχει λογιστικό περιεχόμενο. Έχω κρατήσει copy. Θα δω και θα επανέλθω. Πάντως μέχρι και 12/09 είναι 781 σε πολύ μεγάλη τεχνική εταιρεία.
  Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Φεβ 17, 2010 7:24 pm

  Καλησπέρα και πάλι. Στο εκκαθαριστικό αναφέρεται ως ειδικότητα οικοδοόμος και % εισφορών 84,716%.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Φεβ 18, 2010 10:10 pm

  Καλησπέρα,
  Στους εργοδότες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα παρέχεται η δυνατότητα βάσει νόμου (άρθρο 10 Ν.3198/55) να θέσουν τον εργαζόμενο σε διαθεσιμότητα, προκειμένου να μην τον απολύσουν. Ο εργαζόμενος δικαιούται το ½ του Μέσου όρου των πάσης φύσεως αποδοχών (πλην επιδόματος ΟΑΕΔ) του τελευταίου διμήνου, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (25 ημέρες) και υπόκεινται κανονικά σε ασφαλιστικές εισφορές σαν να υπάρχει πραγματική απασχόληση.
  Στους οικοδόμους που τίθενται σε διαθεσιμότητα (συνήθως σε μεγάλα δημόσια έργα όπως αναφέρεις ) υποβάλλεται ΑΠΔ όχι οικοδομοτεχνικών Έργων αλλά Κοινών Επιχ/σεων, με Πακέτο κάλυψης 102, Ειδική περίπτωση 21 και Τύπο αποδοχών 14 (Λοιπές αποδοχές) με τις ημέρες ασφάλισης που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
  Η ΑΠΔ αυτή δεν θα υποβληθεί στο υποκ/μα εκτέλεσης του έργου αλλά στο υποκ/μα έδρας της επιχείρησης που εκτελεί το έργο, στο τμήμα Εσόδων Κοινών επιχ/σεων. Ο εργοδότης δεν μπορεί να υποβάλει ΑΠΔ οικοδ/κών έργων (ότααν αφορά ασφάλιση από διαθεσιμότητα) γιατί το σύστημα θα την «πετάξει» έξω, αφού το ΠΚ δεν θα είναι επιτρεπτό καθότι στη διαθεσιμότητα οι ασφαλιστικές εισφορές είναι μειωμένες και χρησιμοποιείται το ΠΚ 102.
  Με το πακέτο κάλυψης 781 παρέχεται ασφάλιση από πραγματική απασχόληση ως οικοδόμος και όχι από διαθεσιμότητα. Επομένως στο επίμαχο διάστημα εφόσον δεν απασχολήθηκε ως οικοδόμος θα πρέπει να ασφαλιστεί με την ανωτέρω διαδικασία με την οποία δεν ασχολείσαι εσύ αλλά το αρμόδιο τμήμα εσόδων κοινών επιχ/σεων της έδρας. Εκείνοι έχουν την αρμοδιότητα και υποχρέωση να εξετάσουν την αναγγελία σύμβασης, τα δικαιολογητικά της διαθεσιμότητας, την καταγγελία σύμβασης και βέβαια την ορθή ασφάλιση.
  Η καταβολή λοιπόν των εισφορών δεν αγγίζει το συγκεκριμένο έργο, αλλά και κανένα οικοδομικό και κατά συνέπεια δεν υφίσταται συσχετισμός με εργατική δαπάνη, γιατί το ποσό εισφορών θα καταβληθεί στον ΑΜΕ του εργοδότη.
  Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Απεικονιση Διαθεσιμότητας σε ΑΠΔ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Παρ Φεβ 19, 2010 3:51 pm

  Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ιδιαίτερη περίπτωση ε; Και τι τερτίπια κάνουν. Τα μεγάλα ψάρια όλα τα εκμεταλλεύονται. Ευχαριστώ και πάλι.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:53 pm