ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Μοιραστείτε
  avatar
  atag

  Αριθμός μηνυμάτων : 3
  Ημερομηνία εγγραφής : 16/06/2010

  Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  atag Την / Το Τρι Ιουλ 20, 2010 1:12 pm

  Γειά σας,
  Είμαι πολιτικός μηχανικός και για πρώτη φορά γράφω στο Forum. Ο λόγος που γράφω είναι ότι θα ήθελα την άποψη σας ή και την εμπειρία σας σχετικά με το πώς θα πρέπει να γίνετε στο ΙΚΑ η απογραφή για κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων τόσο σε εντός όσο και εκτός σχεδίου περιοχές με δεδομένο ότι εχουν εκδοθεί για τα παραπάνω πολεοδομικές εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Απο υποκατάστημα σε υποκατάστημα ΙΚΑ αντιμετωπίζω διαφορετικές ερμηνείες των κανονισμών ασφάλισης πιθανώς απο έλλειψη εμπειρίας των υπαλλήλων σε νέου τύπου έργα.(αλλού απαιτούν πίνακα 1 αλλού πινακα 3, ιδιωτικό τεχνικό ,ιδιωτικό οικοδομικό κλπ). Είμαι ευγνώμων για την κατάθεση των απόψεων σας.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Ιουλ 20, 2010 6:32 pm

  Καλησπέρα καλωσόρισες στο φόρουμ.
  Όπως έχω αναφερθεί ξανά, όσα γράφονται από τόσο από εμένα όσο και από κάποια μέλη δεν είναι δεσμευτικά, δεν αποτελούν επίσημη οδηγία ή θέση αλλά απλή προσωπική εκτίμηση και παράθεση απόψεων που βασίζονται σε διατάξεις και εγκυκλίους.
  Καταλαβαίνω το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι και δεν αμφιβάλλω ότι δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο θέμα ενιαία αντιμετώπιση (ίσως όχι μόνο σε αυτό) και ο λόγος όπως καταλαβαίνεις είναι ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει νομική πρόβλεψη και επίσημη οδηγία σε κάθε θέμα, αφού οι υποθέσεις ποικίλουν και είναι αμέτρητες.
  Υπάρχει μια γενική κατεύθυνση και από εκεί και πέρα τα αρμόδια όργανα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ κρίνουν πως θα τη χειριστούν καλύτερα ακόμη και εάν χρειαστεί συνδρομή με άποψη της διοίκησης.

  Σχετικά με το ερώτημά σου η άποψή μου είναι ότι, η βάση πάνω στην οποία πρέπει να εξετασθεί ως θέμα έχει να κάνει με το είδος των εργασιών που θα εκτελεσθούν (μιλάμε για εργασίες που γίνονται από ιδιώτη φυσικό ή νομικό πρόσωπο), γιατί από εκεί εξαρτάται και ο χαρακτηρισμός του και κατ’ επέκταση ο σωστός χειρισμός.
  Εξετάζοντας το είδος των εκτελούμενων εργασιών και ανάλογα με αυτό, στην περίπτωση που προβλέπονται εργασίες που περιλαμβάνονται στους Πινακες 1, 2 ή 3 δηλαδή οικοδομικές εργασίες το έργο χαρακτηρίζεται ιδιωτικό οικοδομικό έργο και παρακολουθείται με αυτούς.
  Εάν υπάρχουν εργασίες τεχνικές που δεν προβλέπονται από τους ανωτέρω Πίνακες τότε το έργο χαρακτηρίζεται Ιδιωτικό Τεχνικό και αντιμετωπίζεται με την προβλεπόμενη διαδικασία (βλέπε topic ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ).

  -Για κάθε κτίριο συμβατικής κατασκευής (κτίριο του οποίου η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται επί τόπου του έργου από εργατοτεχνικές οικοδόμους), οι ημέρες εργασίας, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, υπολογίζονται με τον Πίνακα 1.
  -Ο πίνακας 3 χρησιμοποιείται στην περίπτωση που υπάρχει αναλυτικός προϋπολογισμός των εκτελουμένων οικοδομικών εργασιών. Δίδει δε για κάθε μονάδα εργασίας τον κατ' ελάχιστο, απαιτούμενο αριθμό ημερομισθίων.
  Σύμφωνα με την εγκ. 16/1997, «Ο πίνακας 3 (με αναλυτική επιμέτρηση), του οποίου οι συντελεστές επανακαθορίστηκαν και συμπληρώθηκε με νέες εργασίες, έτσι ώστε να παρουσιάζει την απαιτούμενη πληρότητα, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός με βάση τις επιφάνειες του κτιρίου, δηλαδή μόνο στις περιπτώσεις:
  α) Επισκευών, διαρρυθμίσεων, αλλαγών χρήσης σε προϋπάρχοντα έργα.
  β) Υπολογισμού των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στις οικοδομικές εργασίες που δεν θα εκτελεσθούν στις εφαπτόμενες πλευρές κτιρίου, το οποίο εφάπτεται σε ήδη υπάρχον.
  γ) Ιδιωτικών οικοδομικών έργων που δεν είναι κτίρια (π.χ. για την κατασκευή υδατοδεξαμενών, περιφράξεων με μπετόν ή τοιχοδομές κλπ.)».

  Οι συντελεστές που προβλέπονται από τους τρεις πρώτους πίνακες του άρθρου 38 του Κ.Α. ΙΚΑ καλύπτουν το σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων κτιρίων και εργασιών.
  Συνεπώς:
  Από τη στιγμή που οι εργασίες που θα εκτελεστούν υπάγονται στους Πίνακες 1,2, 3 και είναι δυνατός ο υπολογισμός των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων ημερομισθίων σύμφωνα με τους συντελεστές του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ θα πρέπει το έργο να χαρακτηριστεί ως ιδιωτικό οικοδομικό και όχι ως Ιδιωτικό τεχνικό.
  Τα ανωτέρω λοιπόν ισχύουν και για τα φωτοβολταϊκό πάρκο (αντιλαμβάνομαι κάποια είδη εργασιών χωρίς να ξέρω ακριβώς -χωματουργικά, σκυροδέματα- και πιθανότατα να καλύπτονται με τον Πίνακα 3).
  Αυτό λοιπόν που πρέπει να εξετασθεί πρώτα είναι το είδος των εργασιών και εάν είναι δυνατός ο υπολογισμός των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων ημερομισθίων σύμφωνα με τους συντελεστές των πινάκων 1,2,3 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ ή όχι.
  Στην περίπτωση που οι εργασίες δεν προβλέπονται από τους Πίνακες 1,2,3 αλλά θεωρούνται τεχνικές συντάσσεται αναλυτικός προϋπολογισμός των έργων, ο οποίος υποβάλλεται από τους εργοδότες υπό μορφή ποσοτήτων εργασιών ή υπό μορφή ποσών δαπανών και το έργο χαρακτηρίζεται Ιδιωτικό τεχνικό.
  Καλό βράδυ.
  avatar
  atag

  Αριθμός μηνυμάτων : 3
  Ημερομηνία εγγραφής : 16/06/2010

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  atag Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 3:17 pm

  Καλησπέρα,
  Ευχαριστώ για την άμεση απαντησή σου. Συμφωνώ στο 100% με την προσωπική σου εκτίμηση. Χαρακτηριστικά δε θα σου αναφέρω ότι οι εργασίες που θα εκτελεστούν υπάγονται στους Πίνακες 1,2, 3 και είναι δυνατός ο υπολογισμός των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων ημερομισθίων σύμφωνα με τους συντελεστές του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ οπότε το έργο πρέπει να χαρακτηριστεί ως ιδιωτικό οικοδομικό και όχι ως Ιδιωτικό τεχνικό (οι εργασίες που γίνονται είναι βασεις απο οπλισμένο σκυρόδεμα 70μ3 για την τοποθέτηση των πάνελ και στηθαιο με σεναζ 30χ30 (περίπου 30μ3 beton) για την στήριξη της μεταλλικής περίφραξης με χρονοδιάγραμμα κατασκευής 15 ημερών). Αυτό λοιπόν το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΡΓΟ θέλουν να μου το χαρακτηρίσουν ως ιδιωτικό τεχνικό και όχι ως ιδιωτικό οικοδομικό. Το Υποκατάστημα λοιπόν αρνείται να μου το απογράψει παρότι έχει κάνει και επιτόπιο έλεγχο και έχει διαπιστώσει την φύση των εργασιών. Τελειώνοντας ήθελα να σου πώ ότι όταν ζήτησα την τεκμηρίωση καιυπογραφή του Διευθυντή του Υποκαταστήματος γιατί δεν μου το απογράφει η απάντηση ήταν ότι όταν θα του απαντήσουν γραπτώς απο την Διοίκηση (μετα την παρέλευση τριμήνου)θα μπεί η υπογραφή του. Θα ήθελα την προσωπική σου άποψη για αυτο το τελευταίο
  Ευχαριστώ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 6:36 pm

  Καλησπέρα.
  Όπως καταλαβαίνεις κάθε υπεύθυνος υπάλληλος προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα που του παρουσιάζεται εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις και καταλήγοντας στην ορθότερη και όχι με επιπολαιότητα ή προχειρότητα που ενδεχομένως να φανερωθεί μεταγενέστερα.
  Δεν νομίζω να υπάρχει υπάλληλος που να έχει πτυχίο μηχανικού, παρόλα αυτά με τις εμπειρίες αποκτά τη γνώση που απαιτείται για το σωστό χειρισμό ενός θέματος.
  Σε κάποιες δύσκολες και ιδιάζουσες περιπτώσεις ζητείται η συνδρομή και η άποψη της Διοίκησης και της Δ/νσης Τεχνικής και Στέγασης, ιδιαίτερα σε θέματα τεχνικής φύσεως που η δυσκολία τους μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένο χειρισμό.
  Φυσικά, δεν είναι δυνατόν κάθε περίπτωση που παρουσιάζεται να γίνεται και παράγραφος ή εδάφιο σε νόμο ή εγκύκλιο, ώστε να απλουστεύεται η διαδικασία και ο χειρισμός μιας υπόθεσης.
  Εν πάση περιπτώσει, θεωρώ ότι καλύτερα να έχεις μια καθυστερημένη αλλά ορθή λύση, παρά μια σύντομη αλλά αμφίβολη.
  Εάν έχεις νεότερα γράψε, χωρίς βέβαια να αναφέρεσαι σε πρόσωπα ή υποκ/μα.
  Ευχαριστώ, Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 7:48 pm

  Συμφωνώ ότιγια κάθε περίπτωση που εμφανίζεται δεν μπορεί να γίνεται παράγραφος ή εδάφιο σε εγκύκλιο, αλλά η Διοίκηση οφείλει , τον τεράστιο όγκο των ερωτημάτων που καθημερινά δέχεται και ενδεχομένως απαντάει και δίνει λύσεις, να τον ομαδοποιεί και από κει και πέρα να κοινοποιεί την απάντηση σε όλα τα υποκαταστήματα και όχι μόνο σε αυτό που κάνει την ερώτηση, προφορικά ή γραπτά. Εχω βαρεθεί να ακούω προσβλητικά λόγια για συναδέλφους , που ενδεχομένως να ακούνε και αυτοί για μένα κοκ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 8:15 pm

  Συμφωνώ και το ιδεώδες θα ήταν αυτό που θέτεις, αλλά για να το θέτεις ως θέμα προς εφαρμογή προφανώς δεν θα έχεις υπόψη σου ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που απασχολείται στη διοίκηση στο αρμόδιο τμήμα είναι ελαχιστότατος (απ’ ό,τι γνωρίζω) και καθότι ξέρουμε από φόρτο εργασίας, δυστυχώς αυτό το ιδεώδες, από πλευράς χρόνου μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας.
  Άλλωστε και οι υπάλληλοι της διοίκησης είναι και αυτοί συνάδελφοι, που δεν είναι στο απυρόβλητο, απλά στελεχώνουν.
  Τα προσβλητικά λόγια χαρακτηρίζουν εκείνον που τα εκφράζει και με τον τρόπο που τα εκφράζει. Δυστυχώς υπάρχει προκατάληψη γενικά για τους υπαλλήλους στο δημόσιο και δεν είναι δυνατόν κάποια μερίδα ανεύθυνων…κλπ υπαλλήλων (γιατί υπάρχουν!!) να εκφράζει το σύνολο.
  Επειδή όμως βγήκαμε εκτός θέματος, καλό είναι να το κλείσουμε εδώ.
  Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 8:20 pm

  Αμ πως δεν ξέρω ότι είμαστε λίγοι αλλά τον πόνο μου ήθελα να πω που είναι κοινός πιστέψτε με με πολλών άλλων.
  Έκλεισε το θεμα.
  avatar
  atag

  Αριθμός μηνυμάτων : 3
  Ημερομηνία εγγραφής : 16/06/2010

  Απ: Aπογραφή έργων φωτοβολταικών πάρκων

  Δημοσίευση  atag Την / Το Τετ Ιουλ 21, 2010 10:45 pm

  Οταν θα έχω νεότερα με το θέμα μου θα σας γράψω. Ευχαριστώ και καλό βράδυ.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:50 pm