ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ

  Μοιραστείτε
  avatar
  am4023

  Αριθμός μηνυμάτων : 1
  Ημερομηνία εγγραφής : 15/07/2010

  ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ

  Δημοσίευση  am4023 Την / Το Πεμ Ιουλ 15, 2010 7:15 pm

  Καλησπέρα σε όλους
  Ενδιαφέρομαι για νομιμοποίηση πισίνας και θα υποβάλλω τον φάκελο άμεσα στην πολεοδομία.Τα πρόστιμα που προκύπτουν με βάση την πολεοδομία είναι τα περίφημα ανέγερσης και διατήρησης αλλά ο προβληματισμός είναι τί γινεται με το ΙΚΑ! λογικά θα με στείλει η πολεοδομία να της φέρω βεβαίωση και από το ΙΚΑ για την καταβολή των προστίμων που δεν πλήρωσαν τις εργοδοτικές εισφορές? Οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ότι φτιάχτηκε το 2009 αλλά δν έχουν παραστατικά να το πιστοποιήσουν.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Ιουλ 19, 2010 8:23 pm

  Καλησπέρα, καλώς ήλθες στο φόρουμ, η απάντησή μου είναι λίγο καθυστερημένη λόγω τριήμερης απόδρασης.
  Δεν γνωρίζω αν είσαι ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης και προσαρμόζω την απάντησή μου απευθυνόμενος σε ιδιοκτήτη.
  Η νόμιμη διαδικασία είναι να δηλωθεί το είδος των εργασιών στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ (θα πρέπει δηλ. να σε παραπέμψει η Πολεοδομία μέσω του μηχανικού στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ),, ανεξάρτητα από τη χρονική περίοδο που έγιναν, γιατί αν δεν γίνει έτσι, υπάρχουν πιθανότατα λόγοι σκοπιμότητας που ενδεχομένως θα σε εκθέσουν μεταγενέστερα.
  Ο μελετητής μηχανικός έχει συντάξει τον Πίνακα1 (βάσει των συντελεστών του άρθρου 38 του Κανονισμού Ασφ/σης ΙΚΑ) με τον οποίο καθορίζεται ο αριθμός των ημερομισθίων που απαιτούνται για την κατασκευή της πισίνας.
  Δεν ξέρω εάν οι εργασίες αυτές συσχετίζονται με κάποιες ήδη αναγγελθείσες εργασίες (π.χ. ανέγερση της οικοδομής, ή επισκευές, διαρρυθμίσεις κλπ)ή είναι αυτόνομες.
  Σχετικά με τον καταλογισμό των εισφορών, στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ δε υπάρχουν πρόστιμα διατήρησης, τα «πρόστιμα» δηλ. καταβάλλονται μία φορά και όχι όσο υφίσταται το αυθαίρετο κτίσμα.
  Η διαδικασία που ακολουθείται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι:
  -Γίνεται απογραφή του έργου υποβάλλοντας τα απαραίτητα για την απογραφή δικαιολογητικά, βλέπε το αντίστοιχο topic http://ikaetam.forumgreek.com/forum-f3/topic-t8.htm (εκτός εάν υπάρχει ήδη απογεγραμμένο έργο με τους ίδιους υπευθύνους και είναι δυνατός ο συσχετισμός, αυτό καθορίζεται από την υπηρεσία) χωρίς να εκδίδεται Γραμμάτιο είσπραξης προκαταβολής
  -Προσδιορίζεται η χρονική περίοδος εκτέλεσης των εργασιών (με διάφορα στοιχεία όπως αποδείξεις αγοράς υλικών, τιμολόγια παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνει ο αρμόδιος ελεγκτής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ)
  -Συντάσσεται Έκθεση Ελέγχου με την οποία υπολογίζεται το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί.
  -Συντάσσεται ισόποση Πράξη Επιβολής Εισφορών για τον καταλογισμό των ανωτέρω εισφορών με πρόσθετα τέλη 3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης και 1% για κάθε επόμενο μήνα και μέχρι 120% συνολικά (άρθρ. 9 παρ. 6 και 33 παρ. 4 του Ν.3232/04)
  «Η Πράξη Επιβολής Εισφορών συντάσσεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, δια των εντεταλμένων υπαλλήλων του που ορίζονται με απόφαση του Δ/ντού του Υποκ/τος (Άρθρο 23 παρ.4 του Κ.Α ΙΚΑ), στις περιπτώσεις που ο εργοδότης υπέβαλε μισθ/κές Καταστάσεις ή ΑΠΔ για τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους που απασχολήθηκαν στο έργο αλλά δεν κατέβαλε τις αντίστοιχες εισφορές.
  Πράξεις επιβολής εισφορών συντάσσονται και μετά από καταγγελία ή από διαπίστωση (βάσει επιτοπίου ελέγου) εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών χωρίς να έχει ασφαλιστεί εργατοτεχνικό προσωπικό (ή ασφαλίστηκε για λιγότερες ημέρες σε σχέση με τις εργασίες που εκτελέστηκαν). Σε αυτές τις περιπτώσεις συντάσσεται πρώτα Έκθεση Ελέγχου με τον καθορισμό των ημερών εργασίας και των αποδοχών βάσει των οποίων καταλογίζονται οι εισφορές».

  -Συντάσσεται Πράξη Επιβολής Πρόσθετης Επιβάρυνσης (ΠΕΠΕΕ) με ποσοστό 45% επί των ανωτέρω εισφορών (μη απογραφή στο Μητρώο Εργοδοτών του Ι.Κ.Α ΕΤΑΜ)
  (Η παράβαση της υποχρέωσης απογραφής στο Μητρώο Εργοδοτών του Ι.Κ.Α. έχει ως συνέπεια την επιβολή της κύρωσης που προβλέπεται στην παράγραφο 1 περίπτωση α' του άρθρου 7 του ν. 2972/01, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της από την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 3232/04, δηλαδή της πρόσθετης επιβάρυνσης εισφορών ποσοστού 45% , η οποία υπολογίζεται στο ποσό των εισφορών που αντιστοιχούν στην Α.Π.Δ. ή στις Α.Π.Δ., που ο εργοδότης είχε υποχρέωση να υποβάλλει, εντός των προθεσμιών που έχουν καθορισθεί για την υποβολή Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου).

  -Συντάσσεται Πράξη Επιβολής Αυτοτελούς Προστίμου (ως ανεξάρτητο έργο) ποσού 150,00€ λόγω μη δήλωσης αποπεράτωσης των εργασιών (στην περίπτωση που οι εργασίες έχουν αποπερατωθεί).

  Παράδειγμα:Από τον Πίνακα 1 προβλέπονται για την κατασκευή της πισίνας επιφανείας 20τ.μ (στήλη 7 του Πίνακα 1: Ασκεπείς πισίνες και σιντριβάνια συντελεστής 0,89 ημέρες ανά τετ. μ.) 20Χ0,89=18Ημ. εργασίας
  Υποθέτουμε ότι οι εργασίες καταλογίζονται για την χρονική περίοδο 6/2009 και το ποσό των εισφορών που αναλογεί είναι 18Χ50,4€ (ημ/σθιο)Χ84,716% (ποσοστό ασφάλισης)=768,54€.
  Σε αυτό προστίθενται:
  α) 768Χ45%=345,84€ (ΠΕΠΕΕ)
  β) Πρόσθετα τέλη από 1/8/2009 (ληξιπρόθεσμες οφειλές 6/2009) έως 31/7/2010
  12 μήνες δηλ. 3%+11%=14% επί των εισφορών δηλ. 768Χ14%=107,60€
  γ) ΠΕΑΠ 150€
  Τελικό ποσό με πρόσθετα τέλη και λοιπές προσαυξήσεις: 768,54+345,84+107,60+150=1371,98€
  Καλό βράδυ.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:07 pm