ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Διαπίστωση πραγματικής απασχόλησης

  Μοιραστείτε
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Διαπίστωση πραγματικής απασχόλησης

  Δημοσίευση  pati Την / Το Δευ Ιουν 28, 2010 6:53 pm

  Μου ήρθε έγγραφο από το τμήμα παροχών άλλου υποκαταστήματος για την διαπίστωση πραγμτικής απασχόλησης ενός ατόμου που βρέθηκε να είναι ασφαλισμένος με 15 ημέρες γα 11/09 και σε δικό μου έργο (και δημόσιο και σποαδικό την γκανεμιά μου)μεταξύ άλλων. Μου ζητούν τον έλεγχο της πραγματικής απασχόλησης καθότι ο εν λόγω εχει επιδοτηθεί για ασθένεια για 1 μήνα πρίπου. Και τα γεγονότα έχουν ως εξής:
  α) Εισαγωγή 31/10/09 σε νοσοκομεία για οξεία σκωληκοηδείτιδα με εγχείριση και εξιτήριο 10/11/09!!!
  β)Αναρρωτική άδεια για 1 μήνα περίπου.
  γ) ΥΔ δική του που δηλώνε ότι δεν θα εργαστεί για όσο καιρό θα επιδοτείται.

  Το ερώτημα είναι το εξής: Πόσο superman είναι κάποιος που μπορεί και να εγχειρίζεται αλλά και να δουλεύει σε έργο το ΟΤΕ;(αστείο υποτίθεται είπα). Το πραγατικό ερώτημα είναι πως θα χειριστώ το όλο θέμα. Θα καλέσω τον εργολάβο να εκθεσει τις απόψεις του. Αν δεν κάνω λάθος ο ίδιος εκχωρεί μέρος του έργου σε τρίτον και θα μου πει ότι δεν το γνώριζε κλπ.Νομίζω όμως ότι και από τα χαρτιά του νοσοκομείου κλπ μάλλον πρέπει να του ακυρώσω την ασφάλιση. Το ίδιον τον ασφαλισμένο πρέπει να τον καλέσω, ετσι δεν είναι; Και δεδομενου ότι ακυρώνω την ασφάλιση , η οποία είναι ολοφάνερα δολία ( και αρα δεν πρέπει να κάνω επιστροφή εισφορών) , πρέπει να ελεγχθεί λογικά μη τυχόν ο ΣΕΔ δεν καλύπτεται για εκείνην την περίοδο γιατί έχουν εκδοθεί και ένα σωρό πιστοποιήσεις. Αν δεν καλύπτεται τί γίνεται; Καταλογισμός; Ουφ !!! Τα είπα όλα μαζεμένα.
  Thnx.

  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Διαπίστωση πραγματικής απασχόλησης

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Ιουν 29, 2010 6:22 pm

  Καλησπέρα, τον σωστό χειρισμό τον αναφέρεις και δεν έχω πολλά να συμπληρώσω.
  Από τα στοιχεία του νοσοκομείου προκύπτει με βεβαιότητα ότι ο ασφαλισμένος δεν απασχολήθηκε στο έργο από 31/10/2009 έως 10/11/2009 που ήταν στο νοσοκομείο και σε συνδυασμό με την ΥΔ (στοιχείο υποκειμενικό), παρατείνεται το διάστημα και η ασφάλιση διαπιστώνεται εικονική.
  Θα πρέπει να εξετάσεις βέβαια τι συνέβη πραγματικά καλώντας όπως αναφέρεις και τον εργοδότη αλλά και τον ασφαλισμένο (υπάρχει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης αλλά εκτός αυτού, υπάρχει και το ενδεχόμενο να απασχολήθηκε κάποιες μέρες ενώ ήταν σε άδεια-που προφανώς δεν θα σου το αναφέρει αυτός ίσως όμως ο εργοδότης-ή να του «χρωστούσε» ασφάλιση ο εργοδότης που αν ισχύει, θα το ισχυριστεί ο ασφ/νος-με καταγγελία).
  Εφόσον από όλα τα στοιχεία προκύπτει ότι πρέπει να ακυρώσεις, εξετάζεις το ενδεχόμενο του δόλου και της επιστροφής ή όχι των εισφορών που προκύπτουν από την ακύρωση (πιο κάτω σου παραθέτω ό,τι έχω περί δόλιας ασφάλισης).
  Η δυσκολία εμφανίζεται σε ότι έχει να κάνει με τον καταλογισμό ή όχι εισφορών.
  Στην περίπτωση μη επιστροφής εισφορών εξετάζεις την πίστωση σε σχέση με τον λογαριασμό (αυτόν που ακολουθεί μετά τον 11/2009). Εάν το ποσό πίστωσης λόγω ΑΠΔ υπερκαλύπτει τον λογαριασμό κατά το μειούμενο ποσό, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, εάν όμως είχε πληρώσει βάσει λογ/μού (σημαίνει ότι δεν ήταν πιστωτικός βάσει ΑΠΔ) και καταλογίσεις το ποσό εισφορών κατά το οποίο μειώνεται η πίστωση (προφανώς με χειρόγραφη ΠΕΕ), τότε το ποσό της ΠΕΕ δεν θα περαστεί στην καρτέλα του εργοδότη ως πίστωση και πιθανότατα θα ληφθεί υπόψη αθροιστικά με το ήδη υπάρχον ποσό (που εξοφλήθηκε η ΑΠΔ) και θα προκύπτει πιστωτικός κατά το ποσό της ακύρωσης στον επόμενο λογ/μό ή σε ΑΠΔ κλπ;;;;;
  Δεν ξέρω βέβαια, αν εκκρεμούν άλλοι λογαριασμοί.
  Καλό είναι το θέμα να το δεις με τον προϊστάμενό σου με βοήθεια από τη Διοίκηση τόσο στο αν θα το κρίνεις με δόλο όσο και πως θα χειριστείς τυχόν καταλογισμό.
  Λίγα για τη δόλια ασφάλιση και καλό απόγευμα.
  Δόλια ασφάλιση
  Πρόκειται για εικονική ασφάλιση που δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική απασχόληση, με σκοπό την κατοχύρωση δικαιωμάτων στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, τη λήψη παροχών σε χρήμα ή σε είδος, ή τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
  Η ασφάλιση για να είναι ορθή, θα πρέπει να προέρχεται από πραγματική απασχόληση και να μην είναι παραπλανητική με σκοπό την απόκτηση παράνομων ωφελημάτων.
  Οι περιπτώσεις που συναντώνται συνήθως και συνιστούν δόλια ασφάλιση, είναι η εικονική ασφάλιση κατόπιν συμφωνίας εργοδότη και ασφαλισμένου με σκοπό τη θεμελίωση δικαιωμάτων του δευτέρου και προϋποθέσεων λήψεως παροχών (π.χ. ασθενείας, συντάξεως, ασφαλιστικής ικανότητας κλπ), η ασφάλιση με ποσά εισφορών επί αποδοχών μεγαλύτερων από αυτές που καταβλήθηκαν (π.χ. υπερωρίας, υπερεργασία, bonus, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί) με σκοπό τη λήψη μεγαλύτερων παροχών (π.χ. μεγαλύτερη σύνταξη.
  Το ασφαλιστικό όργανο σε τέτοιες περιπτώσεις δικαιούται να ερευνά τα υπάρχοντα στοιχεία, τις προϋποθέσεις ασφάλισης, κρίνει την ύπαρξη ασφαλιστικής σχέσης και φέρει το βάρος της απόδειξης της δόλιας ασφάλισης (ΣτΕ 1652/69, ΣτΕ 2364/59).
  Η απόφαση (πλήρως αιτιολογημένη) βάσει της οποίας ακυρώνεται η ασφάλιση, θα πρέπει να τεκμηριώνεται με βάσιμα και συγκεκριμένα στοιχεία και όχι να στηρίζεται απλά σε υπόνοιες και εικασίες, ώστε ο ασφαλισμένος να μη στερείται της προστασίας λόγω ύπαρξης απλών εικασιών περί της αλήθειας της εργασιακής σχέσης (ΣτΕ 454/65 ΣτΕ 679/65, ΣτΕ 3157/66, ΣτΕ 2557/68, ΣτΕ 1380/74, ΣτΕ 3918/75, ΣτΕ 1741/75, Τ.Δ. Πρ. Αθηνών 8816/79, ΣτΕ 2723/82, ΣτΕ 610/83, Δ. Εφ. Αθηνών 4298/95
  ( Ε41/231/27-11-2008 Απάντηση σε ερώτημα).
  Η καταβολή βέβαια των εισφορών δεν αφαιρεί το δικαίωμα στο ασφαλιστικό όργανο και κατ’ επέκταση στον ασφαλιστικό φορέα να ελέγξει για τη διαπίστωση της ύπαρξης ασφαλιστέας εργασίας (ΣτΕ 1245/71, ΣτΕ 1879/61).
  Κατά τη νομολογία (ΣτΕ 1703/73, ΣτΕ 2529/82) ο ασφαλισμένος, ο οποίος δεν έχει συμπληρώσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για θεμελίωση δικαιώματος για παροχές κλπ, δεν θεωρείται ότι έχει δόλια προαίρεση
  .
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: Διαπίστωση πραγματικής απασχόλησης

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τρι Ιουν 29, 2010 9:01 pm

  σε ευχαριστω πολ΄για την απάντηση. Το πρόβλημα είναι ότι βασικά είμαι μόνη μου στο τμήμα γιατί ο Προϊσάμενος μου λείπει με άδεια αυτή τη βδομάδα αλλά και τις επόμενες 3. Θέλω να το συζητήσω με κάποιον αλλά Δε θέλω να τον ενοχλήσω. Θα ξεκινήσω τις ενέργειες της "προανάκρισης" και θα το "οριστικοποιήσουμε" όταν έρθει. Ευτυχώς δεν πλήρωνε βάσει λογαριασμού. Τους μαρκάρουμε στενάγια την κάλυψη του ΣΕΔ. Δεν είμαι σίγουρη όμως ότι αν αφαιρέσω την ΑΠΔ θα συνεχίζει να ειναι καλυμμένος ο ΣΕΔ γιατί τα έκανα πολύ πρόχειρα.
  Όσον αφορά το δολία ασφάλιση , πιο πολύ μου στέκει να τα χρωστούσε από άλλον μήνα. Νομίζω ότι απσχολείται σε αυτό απο ον 8/09. Θα ελέγξω αν υπάρχει κάποιο κενό ασφάλισης. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ πολύ cheers
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Διαπίστωση πραγματικής απασχόλησης

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιουν 30, 2010 5:05 pm

  οκ, καλά ξεμπερδέματα...

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:07 pm