ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Πεμ Ιουν 03, 2010 7:22 pm

  Καλησπέρα, θέλω να ρωτήσω για εκκαθάριση ενός ιδ. οικοδομικού έργου που με μπερδεύει. Ένας εργοδότης απέγραψε την κατασκευή ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος και σύμφωνα με τον Πίνακα Ι του Μηχανικού του απαιτούνταν 3100 ημερομίσθια. Προσκόμισε τα 2000 ημ. και έπειτα απο επ. έλεγχο του καταλογίστηκαν και άλλα 900 ημ. Οκ ως εδώ. Όμως αυτός λέει ότι για το υπόλοιπο κομμάτι που αντιστοιχει στα 200 ημ. δεν έχει κατασκευαστεί και υπάρχει και σχετική σημείωση του Μηχανικού πάνω στον Πίνακα Ι και ούτε πρόκειτε να κατασκευαστεί και θέλει τώρα να ''κλείσει'' το έργο αυτό. Πως όμως θα γίνει αυτό αφού η άδεια του απ την στιγμή που έγινε ο οικοδομικός σκελετός ισχύει και ως εκ τούτου μπορεί τώρα να μην κατασκευάστηκε το τμήμα αυτό αλλά σε 2 ή 5 χρόνια να το κατασκευάσει, θέλω να πω τι πρέπει να προσκομίσει ώστε να προκύπτει ότι δεν θα κατασκευαστεί το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου και να γίνει εκκαθάριση του έργου? Δεν ξέρω αν ήμουν σαφής για οτιδήποτε περαιτέρω στην διάθεσή σου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Παρ Ιουν 04, 2010 6:11 pm

  από τη στιγμή που έχει βγάλει άδεια που λέει ο Πίνακας 1 ότι χρειάζεται 3100 ένσημα, αυτά είναι απαιτητά και η πινακίδα παραμένει εσαεί ανοιχτή. Ας σου φέρει αναθεώρηση. Αλλά , επίσης από τον επιτόπιο δεν προκύπτει ότι έχει τελειώσει το έργο; Αν ναι γίνεται καταλογισμός , βάσει του αντικειμενικού, και κλείνει. Αν προκύπτει 'οτι υπολείπονται εργασίες η πινακίδα δεν κλείνει με τίποτα. Έριξες μπετά; Έχεις παντρευτεί το ΙΚΑ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Ιουν 04, 2010 6:15 pm

  Εκκαθάριση έργων για τα οποία δεν έγινε χρήση της άδειας
  Με το με αρ. Ε41/95/6-4-2006 έγγραφο απαντήθηκε ερώτημα σχετικά με την εκκαθάριση και τοποθέτηση στο αρχείο παλαιών οικοδομικών πινακίδων που αφορούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα λόγω του ότι οι κύριοι των έργων δεν εκτέλεσαν καμία οικοδομική εργασία και παρήλθε από τον χρόνο της έκδοσης οικοδομικής άδειας χρόνο μεγαλύτερος της δεκαετίας.
  Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο:
  Διάρκεια ισχύος της Οικοδομικής άδειας
  Με τις διατάξεις του από 8/7/1993 Π.Δ. που αφορά το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών (ΦΕΚ 795/13-7-93) και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 που αναφέρονται στην ισχύ και αναθεώρηση οικοδομικής άδειας ορίζεται ότι:
  «Οι Οικοδομικές άδειες αν δεν ανακληθούν ή ακυρωθούν ισχύουν μέχρι την αποπεράτωση των προβλεπομένων από αυτές οικοδομικών εργασιών που πιστοποιείται με τη σχετική θεώρηση της άδειας και όχι περισσότερο από τέσσερα χρόνια από την έκδοσή τους. Κατ’ εξαίρεση ο χρονικός περιορισμός των τεσσάρων χρόνων αυξάνεται σε έξι, στις περιπτώσεις ανέγερσης ξενοδοχείων δυναμικότητας ανω των τριακοσίων κλινών ή κτιριακών εγκαταστάσεων παραγωγικών δραστηριοτήτων, βιομηχανικής χρήσης, εμβαδού άνω 5000 τ.μ. ή όγκου άνω των 15000 κυβ.μ.
  Ακολούθως στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  α) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο.
  β) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της αδείας, δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες ή δεν έχει παραδοθεί πλήρως ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία λήξης της. γ)…
  ....για τις οικοδομικές άδειες που αφορούν ανέγερση κτιρίων, ο μέγιστος χρόνος ισχύος μετά από αναθεώρηση μπορεί να φτάσει οχτώ έτη (4+4) και σε ειδικές περιπτώσεις σε δέκα έτη. Αν μέσα στο χρονικό αυτό περιθώριο δεν εκτελεστεί καμία εργασία η άδεια παύει να ισχύει.
  Συνεπώς αν οι οικοδομικές άδειες έχουν εκδοθεί σε χρόνο προγενέστερο της δεκαετίας και με επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί ότι δεν έγινε καμία οικοδομική εργασία μπορεί να γίνει η εκκαθάρίση της οικοδομικής πινακίδας και να τεθεί στο Αρχείο.»


  Τα παραπάνω βέβαια ισχύουν όπως αναφέρεται στην εκκαθάριση και τοποθέτηση στο αρχείο παλαιών οικοδομικών πινακίδων που δεν εκτελέστηκε καμία οικοδομική εργασία και παρήλθε δεκαετίας από την έκδοσης της άδειας.
  Στην περίπτωση που μου περιγράφεις, εάν υφίσταται σε κάποιο όροφο ή τμήμα μόνο ο οικοδομικός σκελετός, υπάρχει το ενδεχόμενο αναθεώρησης της άδειας μελλοντικά (σύμφωνα με τις παραπάνω προθεσμίες), για τη συνέχιση των εργασιών, ενδεχόμενο που δεν επιτρέπει την εκκαθάριση.
  Εάν βεβαιώνει ο ιδιοκτήτης (γιατί από κάποια αρχή δεν νομίζω να χορηγείται βεβαίωση) ότι ουδέποτε στο μέλλον θα εκτελέσει τις εργασίες αποπεράτωσης (δεν ξέρω ακριβώς περί τίνος πρόκειται) και επιθυμεί να εκκαθαριστεί το έργο, κάνει αίτηση αλλά θα πρέπει να καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές με Έκθεση Ελέγχου για τα 200 ημ/σθια (άσχετα αν δεν θα τα πραγματοποιήσει). Η άποψη της διοίκησης είναι ότι εάν οι όροφοι έχουν δοθεί σε χρήση, η οικοδομή θεωρείται περατωμένη και καταλογίζονται οι εισφορές πχ για δάπεδα χρώματα υπογείου ή εξωτερικούς χρωματισμούς κλπ, ώστε να μην παραμένει το έργο ενεργό ενώ ουσιαστικά είναι τελειωμένο και δεν πρόκειται να γίνουν άλλες εργασίες (βέβαια το θεωρώ λίγο ρίσκο γιατί αν ακολουθήσουν ένδικα μέσα, η υπόθεση δεν μπορεί να στηριχθεί σωστά).
  Η άλλη λύση είναι να παραμείνει ενεργό και να γίνονται κατά καιρούς επιτόπιοι έλεγχοι μέχρι να παρέλθει δεκαετία και να λήξει η προθεσμία αναθεώρησης κλπ (το συνιστώ καλύτερα) και να εκκαθαρισθεί το έργο τότε, που βέβαια θα είναι προφανές ότι δεν έγινε η χρήση της άδειας ως προς το τμήμα που παραμένει ημιτελές (η εκκαθάριση βέβαια, θα πρέπει να στηρίζεται). Στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο που γίνεται σήμερα (εκτελεσθείσες εργασίες-εισφορές που καταβλήθηκαν) ώστε τα ημερομίσθια που υπολείπονται να συμφωνούν σε αναλογία με τις υπολειπόμενες εργασίες, να μην υπάρχει θέμα παραγραφής εισφορών αργότερα, για τις εργασίες που εκτελέσθηκαν μέχρι τώρα.
  Βέβαια μια συζήτηση με τον Προϊστάμενο και μια άποψη της Διοίκησης (τηλ.) θα έδινε την καλύτερη λύση.
  Καλό σου βράδυ-«...ηθικόν ακμαιότατον!!! και μη χειρότερα να λες...»


  Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Σαβ Ιουν 05, 2010 5:11 pm, 4 φορές συνολικά
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Παρ Ιουν 04, 2010 7:24 pm

  Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα δω πότε εκδόθηκε η άδεια. Θα επανέλθω αν χρειαστεί. Καλό απόγευμα.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Παρ Ιουν 04, 2010 8:19 pm

  "Η άλλη λύση είναι να παραμείνει ενεργό και να γίνονται κατά καιρούς επιτόπιοι έλεγχοι μέχρι να παρέλθει δεκαετία και να λήξει η προθεσμία αναθεώρησης κλπ (το συνιστώ καλύτερα) και να εκκαθαρισθεί το έργο τότε, που βέβαια θα είναι προφανές ότι δεν έγινε η χρήση της άδειας ως προς το τμήμα που παραμένει ημιτελές. Στην περίπτωση όμως αυτή πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο που γίνεται σήμερα (εκτελεσθείσες εργασίες-εισφορές που καταβλήθηκαν) ώστε τα ημερομίσθια που υπολείπονται να συμφωνούν σε αναλογία με τις υπολειπόμενες εργασίες, να μην υπάρχει θέμα παραγραφής εισφορών αργότερα, για τις εργασίες που εκτελέσθηκαν μέχρι τώρα."


  Φίλε admin κάπου μας μπερδεύεις τώρα. Τον έλεγχο τον κάνουμε για να μην εκτελεστούν εργασίες και δε το πάρουμε μυρωδιά και παραγραφεί η υποχρέωση.
  Από τη στιγμή που έχει πέσει ο σκελετός δεν υπάρχει προθεσμία λήξης ισχύος αδείας κλπ. Ισχύει επ' αόριστον. Εγώ για παράδειγμα έχω ένα έργο ενός μεγάλου σουπερ μαρκετ που ανέλαβε΄την υποχρέωση να κτίσει εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του και χώρο γραφείων όπως είχε προβλεφθεί αρχικά ακριβώς πάνω απο το s/m. Το s/m λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια γιατί ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του , όμως ο χώρος από πάνω δεν έχει τελειώσει και μας λένε ότι δεν πρόκειται να το φτιάξουν. Απλά με αυτές τις δηλώσεις μας αναγκάζουν να το έχουμε στα υπόψη επ' αόριστον. Σαν την άδεια δηλ.
  Καληνύχτα.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Ιουν 05, 2010 9:07 am

  Καλημέρα,
  Pati, όπως έγραψα και πιο πάνω: «….Ακολούθως στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  α) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο.»
  Συνεπώς δεν παρατείνεται αυτόματα ισχύς της άδειας αν γίνει ο οικ. Σκελετός, αλλά μετά από διαδικασία (αυτοψία κλπ) θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση αυτής για να ισχύει επ’ αόριστο και βέβαια υποχρεούται να ενημερωθεί το ΙΚΑ με τη σχετική διαδικασία. Προφανώς λοιπόν εάν δεν γίνει η αναθεώρηση η άδεια παύει να ισχύει (όπως το ερμηνεύω εγώ).
  Έτσι, κατά καιρούς, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι αναθεωρήθηκε η άδεια και εάν βέβαια εκτελέστηκαν οι εργασίες. Συμφωνώ λοιπόν με το σκεπτικό σου ότι τον έλεγχο τον κάνουμε για να μην εκτελεστούν εργασίες και δε το πάρουμε μυρωδιά και παραγραφεί η υποχρέωση.
  Στην περίπτωση που μου αναφέρεις, αν λάβουμε υπόψη τα παραπάνω, προφανώς θα πρέπει να έχει γίνει αναθεώρηση της άδειας για να ισχύει επ’ αόριστο, σε αντίθετη περίπτωση (παύση ισχύος) πιστεύω (και θα το ψάξω καλύτερα μέσω Πολεοδομίας) ότι θα πρέπει να εκδοθεί νέα για τη συνέχιση των εργασιών και συνεπώς θα αποδοθεί νέος ΑΜΟΕ (αφορά νέα άδεια) σε συσχετισμό με τον παλιό. Αυτό βέβαια σε βάθος χρόνου. Στις περιπτώσεις αυτές δεν είναι δυνατόν να διατηρούνται και οι δύο πινακίδες ενεργές, η παλαιότερη πρέπει να εκκαθαρισθεί, αφού γίνει συσχετισμός με την νέα (περισσότερες πληροφορίες περί της ισχύος των αδειών θα έχω προσεχώς και θα επανέλθω με ό,τι νεότερο προκύψει).
  Το σίγουρο είναι ότι πινακίδα με υπολειπόμενα ημερομίσθια δεν θα πρέπει να εκκαθαρίζεται εάν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία που να το επιτρέπουν. Εάν λοιπόν γίνει αναθεώρηση της άδειας και ισχύει επ’ αόριστο, εξυπακούεται ότι σε καμία περίπτωση δεν αρχειοθετείται το έργο αλλά παραμένει ενεργό και αυτό επ’ αόριστον μέχρι να γίνει η χρήση της άδειας.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΕΡΓΟΥ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Ιουν 07, 2010 5:32 pm

  Καλησπέρα.
  Επανέρχομαι στο θέμα για να διευκρινίσω και να διορθώσω αναφέροντας τα εξής:
  Στην περίπτωση που ολοκληρωθεί ο οικ. Σκελετός και δεν γίνουν εργασίες πρέπει πριν τη λήξη ισχύος της άδειας να γίνει αναθεώρηση αυτής ώστε να ισχύει για αόριστο χρόνο, όπως αναφέρω πιο πάνω, δεν αναθεωρείται δηλαδή αυτόματα, αλλά με τη σχετική διαδικασία μέσω Πολεοδομίας.
  Η διαδικασία αναθεώρησης πρέπει να γνωστοποιείται στο ΙΚΑ εκ των προτέρων (όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε αναθεώρηση) και να γίνεται αυτοψία στο χώρο.
  Το θέμα είναι ότι, ακόμη και αν λήξει η προθεσμία της άδειας, επιτρέπεται η αναθεώρησή της και δεν παύει να ισχύει, όπως αναφέρω πιο πάνω, (τουλάχιστον αυτό ισχύει για την Πολεοδομία της περιοχής)και διορθώνω.
  Βασικό κριτήριο λοιπόν για να γίνει η αναθεώρηση είναι να έχει γίνει ο οικ. Σκελετός (γιατί εάν δεν έχει γίνει ο σκελετός, η άδεια λήγει σε συγκεκριμένο διάστημα).
  Στην περίπτωση λοιπόν που κάποιος ιδιοκτήτης συνεχίσει τις εργασίες μετά τον οι. σκελετό χωρίς να έχει γίνει η διαδικασία της αναθεώρησης, είναι εκτεθειμένος και ενεργεί παράνομα.
  Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα και θα έλεγα ότι η καλύτερη λύση, όπως προτείνω και πιο πάνω)είναι να παραμείνει το έργο ενεργό (με επιτοπίους κατά καιρούς ελέγχους) και σε μια δεκαετία βλέπουμε. Άλλωστε μέχρι τότε είμαι σίγουρος ότι θα έχουν αλλάξει αν όχι όλα, τα περισσότερα από αυτά που ισχύουν σήμερα στον τρόπο υπολογισμού των καταβλητέων εισφορών στα οικοδ/κά έργα.
  Καλό βράδυ.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:54 pm