ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Hμερολόγια σε έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία

  Μοιραστείτε
  avatar
  mapat

  Αριθμός μηνυμάτων : 1
  Ημερομηνία εγγραφής : 23/04/2010

  Hμερολόγια σε έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία

  Δημοσίευση  mapat Την / Το Παρ Απρ 23, 2010 4:09 pm

  Θα ήθελα να μάθω πόσα και τι είδους ημερολόγια πρέπει να τηρούνται σε ιδιωτικά οικοδομικά έργα, που εκτελούνται με αυτεπιστασία.
  Πιο συγκεκριμένα πότε πρέπει να τηρείται ημερολόγιο στο οποίο να αναγράφεται πότε, ποίοι και για πόσο χρονικό απασχολούνται στο έργο και ποια μορφή πρέπει να έχει αυτό (π.χ. πρέπει να είναι θεωρημένο από το αρμόδιο υποκατάστημα ΙΚΑ, θα πρέπει σε καθημερινή βάση οι απασχολούμενοι και ο εργοδότης να υπογράφουν σε αυτό κτλ);
  Επίσης πότε πρέπει να τηρείται ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας και ποία μορφή πρέπει να έχει αυτό;
  Τέλος θα ήθελα να γνωρίζω, αν υπάρχει κάποιο άλλο έντυπο, που πρέπει να τηρείται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός ιδιωτικού οικοδομικού έργου;
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Hμερολόγια σε έργα που εκτελούνται με αυτεπιστασία

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Απρ 24, 2010 11:50 pm

  Καταρχήν Καλησπέρα,
  καλώς ήλθες στη μικρή μας διαδικτυακή κοινότητα.
  Στο ερώτημά σου η άποψή μου είναι ότι το ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν υποχρεώνει τον εργοδότη που εκτελεί κάποιο οικοδομοτεχνικό έργο να τηρεί ημερολόγιο, με την στενή έννοια, ότι δηλαδή θα επιβληθεί πρόστιμο εάν δεν τηρείται, όπως πχ. συμβαίνει με το Ειδικό βιβλίο που υποχρεωτικά πρέπει να τηρείται στις επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό.
  Το ημερολόγιο ή παρουσιολόγιο όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα βιβλίο που προμηθεύεται ο εργοδότης οικοδ/κού έγου από το ελεύθερο εμπόριο (βιβλιοπωλεία) και καταχωρούνται σε αυτό καθημερινά (όταν υπάρχει απασχόληση) τα στοιχεία των εργατοτεχνιτών, η ώρα προσέλευσης, κλπ, υπογράφουν οι απασχολούμενοι και είναι ένα στοιχείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εργοδότης στην περίπτωση που υ7ποβληθεί καταγγελία εις βάρος του.
  Αυτό που με προσοχή θα πρέπει να κάνει ο εργοδότης είναι η ταυτοπροσωπία.
  Συμβαίνει αρκετές φορές άλλος να απασχολείται και άλλος να ασφαλίζεται με αποτέλεσμα ο εργοδότης να εμπλέκεται σε περιπέτειες (πχ.χ ο εργοδότης δεν έχει παρουσιολόγιο, δεν παρακολουθεί ποιοι εργάζονται, δεν κάνει ταυτοπροσωπία και ο εργολάβος του δίνει λίστα εργαζομένων με τα ημερομίσθια που έκαναν….που απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.
  Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος πέραν αυτών (χωρίς πάλι να δεσμεύεται με κάποιο πρόστιμο όπως και με το παρουσιολόγιο) να παραλαμβάνει τα Αποδεικτικά απασχόλησης (βιβλιάρια) να τα συμπληρώνει, να τα υπογράφει, παρακρατώντας το απόκομμα και επιστρέφοντας το στέλεχος ώστε να γνωρίζει άμεσα ο εργαζόμενος την ασφάλισή του.
  Έντυπο που να σχετίζεται με το ΙΚΑ ΕΤΑΜ και θα πρέπει να τηρείται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης (με την έννοια του προστίμου), δεν υπάρχει. Το ΙΚΑ ανάλογα με την περίπτωση θα ζητήσει στοιχεία, όπως (εκτός των ανωτέρω), Αποδείξεις πληρωμής, Τιμολόγια, Δελτία αποστολής, Δελτία Παροχής υπηρεσιών.
  Σχετικά με τα ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας δεν γνωρίζω αν και ποιος φορέας το απαιτεί, πάντως όχι το ΙΚΑ ΕΤΑΜ, κάνε μια ερώτηση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
  Καλό βράδυ.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:45 pm