ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


2 απαντήσεις

    ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ 2

    avatar
    sagiouri


    Αριθμός μηνυμάτων : 35
    Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

    ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ 2 Empty ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ 2

    Δημοσίευση  sagiouri Τετ Φεβ 24, 2010 8:09 pm

    Καλησπέρα. θέλω να ρωτήσω το εξής. Όταν κάποιος εργοδότης απογράφει ένα εργο που αφορά οικία και κατάστημα με Πίνακα 1
    (το 2006) και έρχεται τώρα λέγοντας ότι το κατάστημα έγινε μεταλλική κατασκευή και προσκομίζει Δήλωση μεταβολών με Πίνακα 2 απο τον μηχανικό του έχει εν τω μεταξύ προσκομίσει ΑΠΔ σε όλο αυτό το διάστημα για οικ. σκελετό, τοιχοπ. μέχρι επιχρίσματα και για τα δύο. Πως θα διαχωρίσω τις ημέρες που αφορούν στο κατάστημα το οποίο τελείωσε όπως λέει , η οικία όχι ακόμη. Πρέπει εκτός απο τιμολόγια να ζητήσω και κάτι ακόμη?
    Ευχαριστώ.
    Admin
    Admin
    Admin


    Αριθμός μηνυμάτων : 134
    Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
    Ηλικία : 61
    Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

    ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ 2 Empty Απ: ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 1 ΣΕ ΠΙΝΑΚΑ 2

    Δημοσίευση  Admin Τετ Φεβ 24, 2010 10:56 pm

    Πίνακας 2 της Εγκυκλίου 16/1997
    Ο Πίνακας 2 του άρθρου 38 αναφέρεται αποκλειστικά σε κτίρια ή τμήματα κτιρίου, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων.
    Ο πίνακας αυτός εφαρμόζεται για κάθε “λυόμενο” ή “προκατασκευασμένο” κτίριο, αρκεί ο σκελετός του κτιρίου που εξασφαλίσει την αντοχή του, άσχετα από το είδος του υλικού που είναι κατασκευασμένος, να έχει κατασκευασθεί και συναρμολογηθεί από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων.
    Ο τρόπος κατασκευής των υπόλοιπων εργασιών που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το κτίριο (όπως πατώματα, πλακάκια, χρώματα κλπ.) ή οι οποιεσδήποτε κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε για την εφαρμογή ή μη του πίνακα, ούτε για τον υπολογισμό των, κατ’ ελάχιστα, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών. Σχετικά αναφέρεται ότι, «…κατά την εφαρμογή των πινάκων 1 ή 2 δεν λαμβάνονται υπόψη κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες πέραν των αναφερομένων στην παρούσα απόφαση ή τοπικά κατασκευαστικά έθιμα».
    Περιγραφή: Ο νέος Πίνακας 2 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ που αφορά κτίρια ή τμήματα κτιρίων, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα) περιέχει:
    Οριζόντιες γραμμές: Στις οριζόντιες γραμμές 1 έως 8 αναγράφονται τα είδη κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.
    Για κάθε είδος χώρου του κτιρίου (κύριας ή μη, χρήσης) αναγράφεται ο συντελεστής του, πολλαπλασιαζόμενος με τα τ.μ. της επιφάνειάς του, προσδιορίζει τα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κατασκευή του.
    Κάθετες στήλες: Στις κάθετες στήλες (3) έως (9) αναγράφονται τα είδη των χώρων του κτιρίου και κάτωθι αυτών οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας για τον κάθε χώρο.
    Οι κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενες ημέρες εργασίας δεν επιμερίζονται σε ενδιάμεσες κατασκευαστικές φάσεις.
    Υπολογισμός ημερών εργασίας με τον Πίνακα 2
    Για κάθε κτίριο ή τμήμα κτιρίου, του οποίου η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα), οι ημέρες εργασίας, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, υπολογίζονται με τον Πίνακα 2.
    Στις στήλες (3) έως (9) αναγράφονται οι επιφάνειες του κτιρίου και του ακάλυπτου χώρου, οι οποίες πολλαπλασιαζόμενες με τους αντίστοιχους συντελεστές, δίδουν τον αριθμό των ημερών εργασίας.
    Εάν σε τμήμα της επιφάνειας του ισογείου ή των ορόφων του κτιρίου δεν ικανοποιείται το κριτήριο για την φέρουσα κατασκευή του, όπως το κριτήριο αυτό προσδιορίστηκε παραπάνω, δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ο πίνακας 2 για το τμήμα αυτό.
    Αυτό προκύπτει από τον τίτλο του πίνακα, όπου γίνεται αναφορά για “κτίρια ή τμήματα κτιρίων”, που ικανοποιούν το κριτήριο της φέρουσας κατασκευής.
    Επειδή είναι γνωστό, ότι γενικώς τα υπόγεια των κτιρίων κατασκευάζονται κατά τον συνήθη τρόπο, δεν μορφώνεται δηλαδή η “φέρουσα κατασκευή τους” από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων, έγινε κατάλληλος προσδιορισμός των συντελεστών της στήλης (4) του πίνακα, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του στην περίπτωση αυτή.
    Όμως, για τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται για μη βοηθητική χρήση (κατοικία, εργαστήριο, κατάστημα βιοτεχνία κλπ.) δηλαδή αν σ’ αυτά διαμένουν και εργάζονται άτομα, θα γίνεται υπολογισμός με τον πίνακα 1 και όχι με τον πίνακα 2.
    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ:
    α) Ένα ισόγειο “λυόμενο” κτίριο προορίζεται να εγκατασταθεί σε οικόπεδο, στο οποίο δεν υπάρχει άλλο κτίριο. Η αντοχή του, προς εγκατάσταση κτιρίου εξασφαλίζεται εξ ολοκλήρου από μεταλλικό σκελετό, ο οποίος διαμορφώνεται και συναρμολογείται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης.
    Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, με συμπλήρωση των στηλών 8 και 9. Τον ίδιο υπολογισμό θα κάνουμε, αν ο σκελετός του κτιρίου είναι ξύλινος ή ακόμα και από οπλισμένο σκυρόδεμα αρκεί η μόρφωση των επί μέρους τμημάτων του σκελετού (από ξύλο ή μπετόν), όπως και η επί τόπου συναρμολόγηση τους, να πραγματοποιείται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης.
    Για τον υπολογισμό δηλαδή των, κατ’ ελάχιστα, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τον τρόπο κατασκευής των υπόλοιπων εργασιών, που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του κτιρίου.
    β) Κάτω από το ισόγειο “λυόμενο” του προηγούμενου παραδείγματος προβλέπεται η κατασκευή υπογείου για βοηθητική χρήση.
    Για την περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε τον πίνακα 2, με συμπλήρωση των στηλών 4, 8 και 9, χωρίς να έχει σημασία αν ο σκελετός του υπογείου κατασκευάζεται από οπλισμένο σκυρόδεμα από εργατοτεχνικές οικοδόμους.
    Αν όμως κατά δήλωση του ιδιοκτήτη, ή μετά από αυτοψία διαπιστωθεί ότι η χρήση του υπογείου δεν είναι βοηθητική, θα πρέπει να γίνει χρήση του πίνακα 1 για το υπόγειο με την συμπλήρωση της στήλης 9 και χρήση του πίνακα 2 για το ισόγειο με την συμπλήρωση των στηλών 8 και 9.
    γ) Ένα ισόγειο σούπερ-μάρκετ αποτελείται από την αίθουσα πωλήσεων της οποίας η φέρουσα κατασκευή προβλέπεται να κατασκευασθεί από μόνιμο προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης (π.χ. από σιδηροκατασκευή) και από τμήμα διοικητικής υποστήριξης γραφείων, το οποίο προβλέπεται να κατασκευασθεί με συνήθη κατασκευή.
    Για την περίπτωση αυτή, χρησιμοποιούμε αφ’ ενός τον πίνακα 2 με συμπλήρωση των στηλών 8 και 9 για την αίθουσα πωλήσεων και αφ’ ετέρου τον πίνακα 1 με συμπλήρωση των στηλών ομοίως 8 και 9 για το τμήμα διοικητικής υποστήριξης γραφείων. Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου επιμερίζεται σε μέρη ανάλογα των επιφανειών της αίθουσας πωλήσεων και των γραφείων διοικητικής υποστήριξης.
    δ) Σε βιοτεχνία η κατασκευή προβλέπεται να γίνει από πέδιλα, κολώνες και δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος συνήθους κατασκευής από εργατοτεχνικές οικοδόμους, η δε στέγη σιδηροκατασκευή από προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης.
    Για τη περίπτωση αυτή θα χρησιμοποιήσουμε τη γραμμή 5 του Πίνακα 1, γιατί μέρος μόνο της φέρουσας κατασκευής του κτιρίου πραγματοποιείται από προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης.
    Δικαιολογητικά που υποβάλλονται:
    Επισημαίνεται ότι κατά την απογραφή των έργων του Πίνακα 2, ο κύριος του έργου (υπόχρεος εργοδότης) θα δηλώνει ενυπόγραφα στην υπηρεσία ότι θα προσκομίσει πριν την τοποθέτηση του κτιρίου:
    α) Συμβόλαιο ή συμφωνητικό για την κατασκευή του προκατασκευασμένου-λυόμενου κτιρίου, στο οποίο θα υπάρχει περιγραφή των εργασιών της φέρουσας κατασκευής, ώστε να προκύπτει βάσιμα ότι αυτός θα μορφωθεί κατά τμήματα και θα συναρμολογηθεί επί τόπου του έργου με συνεργείο της στεγασμένης επιχείρησης.
    β) Δήλωση της κατασκευάστριας εταιρείας ότι ανέλαβε να εκτελέσει, με το μόνιμο προσωπικό της, το οποίο ασφαλίσει στο ΙΚΑ.................. με ΑΓΜ................,το κτίριο....................του εργοδότη........................ επιφάνειας τ.μ………(υπόδειγμα 8 και 9)
    γ) Φωτοαντίγραφο του τιμολογίου.
    Οι συντελεστές του Πίνακα 2 ισχύουν για έργα ή εργασίες που εκτελέσθηκαν πριν από την 1/1/93, εφόσον μέχρι την ημερομηνία αυτή δεν είχαν καταβληθεί ή καταλογισθεί ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και σε όσα από αυτά έχουν εκτελεσθεί, ή εκτελούνται εργασίες από 1.1.93 και μετά.
    Ελεγχος εισφορών έργων του πίνακα 2
    Με την εγκ. 16/97 είχαν δοθεί οδηγίες για τον έλεγχο των ασφαλιστικών εισφορών έργων του πίνακα 2 και εργασιών του πίνακα 3, χωρίς να προβλέπεται ρητά από τη σχετική διάταξη του άρθρου 38.
    Από την κοινοποιούμενη με την εγκύκλιο 52/2002 διάταξη, προβλέπεται ρητά ότι ο έλεγχος των ασφαλιστικών εισφορών διενεργείται ανακεφαλαιωτικά, για έργα του πίνακα 2 μετά την πλήρη αποπεράτωση του έργου.

    Αυτά στη θεωρία, πάμε στην πράξη τώρα.
    Το έργο απογράφηκε ως συμβατική κατασκευή με τον Πίνακα 1 και βάσει αυτού έγινε η έκδοση της αρχικής και ο καθορισμός των κατ’ ελάχιστο απαιτούμενων ημερομισθών.
    Προφανώς στην πορεία αποφασίστηκε από τον εργοδότη το κατάστημα να γίνει με μεταλλική κατασκευή, ενώ η κατοικία συμβατική κατασκευή.
    Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βεβαιωθείς (με επιτόπιο έλεγχο) ότι το κατάστημα όντως είναι μεταλλική κατασκευή και το σημαντικότερο ότι η φέρουσα κατασκευή έχει κατασκευασθεί από μόνιμο προσωπικό στεγασμένης επιχείρησης.
    Εφόσον έχει τελειώσει το κατάστημα είναι υποχρεωμένος να σου υποβάλει:
    α) Συμβόλαιο ή συμφωνητικό για την κατασκευή του προκατασκευασμένου-λυόμενου κτιρίου, στο οποίο θα υπάρχει περιγραφή των εργασιών της φέρουσας κατασκευής, ώστε να προκύπτει βάσιμα ότι αυτός θα μορφωθεί κατά τμήματα και θα συναρμολογηθεί επί τόπου του έργου με συνεργείο της στεγασμένης επιχείρησης.
    β) Βεβαίωση της κατασκευάστριας εταιρείας ότι ανέλαβε να εκτελέσει, με το μόνιμο προσωπικό της, το οποίο ασφαλίσει στο ΙΚΑ.................. με ΑΓΜ................,το κτίριο....................του εργοδότη........................ επιφάνειας τ.μ………(υπόδειγμα 8 και 9)
    γ) Φωτοαντίγραφο του τιμολογίου
    δ) Υπεύθυνη Δήλωση του ιδίου ότι ανέθεσε στην εταιρεία……………………..την κατασκευή………………… έναντι του ποσού………….βάσει του ………….συμφωνητικού.
    Διακρίνουμε περιπτώσεις:
    Στην περίπτωση που δεν τα υποβάλει δεν μεταβάλλεται ο Πίνακας 1, ανεξάρτητα εάν πράγματι έχει γίνει μεταλλική κατασκευή και ισχύουν οι ημέρες εργασίας όπως αρχικά καθορίσθηκαν.
    Στην περίπτωση που υποβληθούν τα παραστατικά κανονικά (επισυναπτόμενα σε αίτηση),
    α) αποστέλλονται στο αρμόδιο υποκ/μα της έδρας της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή, για να ελεγχθεί αν ασφαλίστηκε το προσωπικό.
    β) Υποβάλλεται με Δελτίο Μεταβολών Πίνακας 2 με την επιφάνεια της οποίας η ο φέρων οργανισμός έγινε από στεγασμένη επιχείρηση (θα πρέπει να έχει γίνει επιτόπιος πρώτα, ώστε να επιβεβαιώνονται τα παραστατικά που τον δικαιολογούν)
    γ) Υποβάλλεται με Δελτίο Μεταβολών Πίνακας 1 για τις επιφάνειες με συνήθη κατασκευή (κατοικία) που μειώθηκαν γιατί δεν θα περιέχεται το κατάστημα.
    Η επιφάνεια του ακάλυπτου χώρου επιμερίζεται σε μέρη ανάλογα των επιφανειών καταστήματος-κατοικίας.
    Οι ανωτέρω Δηλώσεις μεταβολών (μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα έντυπο) θα έχουν ημερομηνία μεταβολής προφανώς την ημερομηνία που ξεκίνησαν οι εργασίες (βλέπε πρώτη ΑΠΔ), άλλωστε με την καταχώρηση αυτή το σύστημα δεν δίνει μήνυμα για ΠΕΑΠ, αφού δεν γίνεται αλλαγή χρήσης (με μεταφορά τετραγωνικών μέτρων) αλλά αλλαγή Πίνακα. Δηλαδή η χρήση καταστήματος παραμένει, όπως και της κατοικίας, παραμένει ως κατοικία.
    Από τα παραπάνω προκύπτει ότι πρέπει να γίνει με μεταβολή, τροποποίηση του ήδη υπάρχοντος Πίνακα σύμφωνα με το νέο προσκομισθέντα και εισαγωγή του Πίνακα 2 που δεν υπάρχει στο σύστημα.
    Μετά την αποθήκευση της μεταβολής γίνεται εκτύπωση του νέου ενημερωτικού σημειώματος για τις ημέρες εργασίας, των σημειωμάτων για την Πολεοδομία (γιατί προφανώς για να γίνει αυτή η διαδικασία θα πρέπει να έχει γίνει νέα μελέτη στην Πολεοδομία και αναθεώρηση της άδειας γιατί τροποποιείται η φέρουσα κατασκευή) και ενδεχομένως στην προσπάθεια για εκτύπωση του ΓΕΤΕ προκαταβολής να εμφανίζεται μήνυμα ότι το ποσό έχει ήδη καλυφθεί (λόγω του ότι μειώνονται τα ημερομίσθια και κατ’ επέκταση το ποσό της προκαταβολής που αντιστοιχεί), οπότε δεν εκτυπώνεται.
    Σχετικά με την παρακολούθηση του έργου:
    Εφόσον το κατάστημα τελείωσε είναι απαιτητές όλες οι ημέρες εργασίας που προέκυψαν από τον Πίνακα 2.
    Εάν στην κατοικία έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Α΄σταδίου είναι απαιτητές κι αυτές.
    Για να γίνει ο διαχωρισμός μπορείς να ζητήσεις στοιχεία από τον εργοδότη και με δήλωσή του να ξεκαθαρίσει ποια από τα ημερομίσθια που υπέβαλε αφορούν τον Πίνακα1 και ποια τον Πίνακα 2 και καταλογίζεις τις διαφορές εάν υπάρχουν.
    Το θέμα από εδώ και στο εξής γίνεται πιο συγκεκριμένο (Πινακίδα, πόσα ημ/σθια υποβλήθηκαν ανά φάση, πότε, τι στοιχεία θα υποβληθούν από τον εργοδότη, κλπ) και δεν έχω τη δυνατότητα χωρίς στοιχεία να σου εκθέσω την άποψή μου για επόμενες ενέργειες.
    Ο έλεγχος καλύτερα να γίνει μέσω πινακίδας γιατί στο σύστημα έχουν καταχωρηθεί κωδικοί κατ/κής φάσης 01,02,03 που αφορούν μόνο Πίνακα 1 και 3, ενώ για τον Πίνακα 2 ο κωδικός είναι 99.
    Η Έκθεση ελέγχου (εάν προκύψει) βέβαια θα συναχθεί από το σύστημα.
    Καλό βράδυ

      Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Απρ 26, 2024 3:44 pm