ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 3

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 3

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Δευ Φεβ 15, 2010 7:38 pm

  Καλησπέρα και καλή Σαρακοστή. Θέλω να ρωτήσω κάτι μπορεί να σου φανει χαζό αλλά δεν το ξέρω. Αν πρόκειτε να καταλογίσουμε ημερομίσθια που προέρχονται απο Πίνακα 3 ισχύει και εδώ το μοίρασμα των ημερομισθίων 1-1-1 για τις ειδικότητες? Επίσης αν δεν υπάρχει κατασκευαστική φάση λέει μόνο Πίνακας 3 π.χ. 30ΗΕ. Τότε τι βάζουμε ως κατασκευαστική φάση? Τέλος αν η τελευταία ΑΠΔ που προσκόμισε ο εργοδότης είναι π.χ. τον 10/2007 ποιο χρονικό διάστημα βάζουμε ως χρονική περίοδο, τον επόμενο μήνα δηλ. 11/2007?Δεν ξέρω πάλι αν ήμουν σαφής αν χρειάζεται κάποια διευκρίνιση πες μου. Αλλά συνήθως καταλαβαίνεις το πνεύμα. Thanks προκαταβολικά.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 3

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τρι Φεβ 16, 2010 4:07 pm

  θα παραθέσω τη άποψη μου και εγώ και περιμένουμε τον admin να μας πει.
  Πρώτα από όλα δεν μπορεί να υπάρχει ένας πίνακας 3 νέτος σκέτος μόνο με σύνολο ημερομισθίων. Κατά την απογραφή έχει έρθει ο Πίνακας 3 με ανάλυση εργασιών. Άλλο αν πάνω στην Πινακίδα μπορεί να έχουν σημειώσει 30 ημερομίσθια χωρίς την επιμέρους ανάλυση. Δηλαδή, με το συμπάθειο αλλά δεν έχω δει ποτέ αναγγελία χωρίς ανάλυση εργασιών. δηλ. από που προκύπτουν τα 30 ημερομίσθια; Το έργο τί περιγραφή έχει;
  Από κει και πέρα αφού λύσουμε αυτό το θέμα υπάρχει αυτό της αναλογίας. Η αναλογία τηρείται στο 1-1-1 ακόμα και αν υπάρχει Πίνακας 3, τώρα αν έχεις ( εννοώ σαν υπόλοιπο εργασιών)π.χ καθαιρέσεις 1 μεροκάματο και κτισίματα 3 και σοβατίσματα 2 και χρώματα 5 , εγώ προσωπικά αλλά και με την πρακτική που έχουμε στη δουλειά, θα έβαζα εργατικό την καθαίρεση, κτίσιμο 1-1-1, σοβάτισμα από 1 μαστορικό και βοηθού και χρώματα από 2 μαστορικό και εργατικό και 1 βοηθού.
  Αναφορικά με την περίοδο τώρα καταλογισμού , αν η ανάγκη αυτού δεν προέρχεται από καταγγελία, από την συζήτηση με τον εργοδότη βλέπεις πότε έγιναν οι εργασίες.Αν π.χ είναι κατάστημα για το οποίο βγήκε άδεια για να κάνει μετατροπές, αλλαγή χρήσης κ.λ.π κοιτάς μηπως τυχόν απασχολεί προσωπικό και άρα είναι απογεγραμμένο στις κοινές , άρα έχεις κάποια ένδειξη για το πότε ξεκίνησε να λειτουργεί άρα και μέχρι πότε θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί οι εν λόγω εργασίες.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΠΙΝΑΚΑ 3

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Φεβ 16, 2010 7:06 pm

  Καλησπέρα, καλή σαρακοστή.
  Χαλαρώσαμε λίγο το τριήμερο, αν και τα οικονομικά μέτρα…μας διατηρούν σφιγμένους, όχι μόνο εμάς, όλο τον κόσμο….και μη χειρότερα…άλλο νηστεία και άλλο λιτότητα.
  Σχετικά με το θέμα,
  συμφωνώ σε όλα, συμπληρωματικά αναφέρω ότι ο Πίνακας 3 περιλαμβάνει αναλυτικές εργασίες που όλες ανάγονται στους κωδικούς κατασκευαστικών φάσεων από 01 έως και 06 και στην ΑΠΔ ή στην Έκθεση Ελέγχου καταχωρούνται αυτοί, ανάλογα με το είδος των εργασιών. Η αντιστοίχιση όταν γίνεται από το σύστημα (πχ σε σύνταξη ΕΕΟΕ από το σύστημα και όχι χειρόγραφη) δεν είναι απόλυτα σχετική δηλ. πχ. την κατασκευή κεραμοσκεπής την αντιστοιχεί στο 05-χρώματα, τα πλακάκια τοίχου στο 03-επιχρίσματα. Αυτό φαίνεται και κατά την απογραφή στο αντίστοιχο ενημερωτικό σημείωμα.
  Όταν δεν έχει καταχωρηθεί Πίνακας 3 στο σύστημα και πρέπει να καταλογισθούν εισφορές για χρονική περίοδο μετά το 2002 (πχ Μητρώο 92…. ή εννιαψήφιο) μέσω του συστήματος μπορείς να δεις τις αντιστοιχίες αυτές καταχωρώντας τους επιμέρους κωδικούς (ενημερωτικά, χωρίς αποθήκευση) από τον Πίνακα 3 (Εισαγωγή κλπ) μέσω της οθόνης της Μεταβολής ή απογραφής. Δεν είναι λάθος, αν δεν έχει περαστεί Πίνακας 3 στο έργο και δεν έχει δοθεί ενημερωτικό σημείωμα, ο κωδικός κατ\κής φάσης να επιλέγεται από τον ελεγκτή υπάλληλο που καταλογίζει, όπως αυτός τεκμηριωμένα κρίνει.
  Σχετικά με την χρονική περίοδο:
  Εάν δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο από το οποίο να προσδιορίζεται η χρονική περίοδος εκτέλεσης των εργασιών, ο καταλογισμός γίνεται όπως ορίζει η εγκύκλιος 16/97:
  «Χρονική περίοδος καταλογισμού
  Οι παραπάνω διαφορές των εισφορών θα καταλογίζονται για χρονική περίοδο απασχόλησης:
  α) Για έργα του Πίνακα 1, την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση της φάσης των επιχρισμάτων, για το πρώτο στάδιο ελέγχου και της φάσης των λοιπών εργασιών αποπεράτωσης, για το δεύτερο στάδιο ελέγχου.
  β) Για έργα του Πίνακα 2, την αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση του έργου.
  γ) Για έργα του Πίνακα 3, στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο που αναφέρεται στην τελευταία υποβληθείσα ανακεφαλαιωτική κατάσταση για κάθε εργασία».
  Σχετικά με τον επιμερισμό των ημερομισθίων
  Με βάση το έγγραφο Α41/Ο.Ε./1/1-8-2008 σχετικά με τη σύνθεση των συνεργείων διευκρινίστηκαν τα εξής: «Με την εγκ. 7/93 είχε τεθεί υπόψη ότι η σύνθεση των συνεργείων είναι περίπου 2 ημερομίσθια τεχνίτη για κάθε ημερομίσθιο εργάτη. Η σύνθεση των απαιτουμένων ημ/σθίων αποτελεί θέση της Διοίκησης και δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου. Διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες μας δεν παραλαμβάνουν ΑΠΔ στις οποίες υπάρχει απόκλιση της προαναφερόμενης αναλογίας (2 τεχνίτη προς ένα εργάτη) θεωρώντας ότι αυτή, είναι δεσμευτική, με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργοδοτών και κατασκευαστών. Ως εκ τούτου μπορεί ο ένας εκ των 2 τεχνιτών να είναι βοηθός τεχνίτη».
  Το παραπάνω έγγραφο (συνοδεύει συνήθως τις εκάστοτε ΣΣΕ) και,
  Α) αναφέρεται στην παραλαβή της ΑΠΔ σχετικά με τη σύνθεση των συνεργείων και δεν υπάρχει καμία οδηγία σε εγκύκλιο ή γενικό έγγραφο που να αναφέρεται στον επιμερισμό κατά τη σύνταξη Έκθεσης Ελέγχου.
  Β) Η σύνθεση των απαιτουμένων ημ/σθίων αποτελεί θέση της Διοίκησης και δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου, γεγονός που μπορεί άνετα να αμφισβητηθεί από κάθε εργοδότη και ενδεχομένως να προσφύγει σε ένδικα μέσα με ανυποστήρικτη νομική θέση από την υπηρεσία.
  Γ) Το ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν αποδίδει δωρόσημο σε κανέναν ασφαλισμένο, ενώ το ποσοστό εισφορών που καταλογίζονται (84,716%) εμπεριέχει το 25% του ΕΛΔΕΟ που αναλογεί ολόκληρο στον εργοδότη.
  Δ) Καλύτερα να μην το αναφέρω και να το σχολιάσω..., έχει να κάνει με μια πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.
  Στην προκειμένη περίπτωση (όπως και σε αρκετές άλλες) το θέμα τίθεται στην άποψη που έχει κάθε υπάλληλος για το θέμα, συμφωνώ με τον επιμερισμό της Pati όπως αναφέρεται πιο πάνω, πιστεύω βέβαια πως κανένας Ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης, ή Επιθεωρητής του ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν θα σταθεί σε αυτό σημείο και να σχολιάσει αρνητικά ή θετικά.
  Καλό βράδυ.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:07 pm