ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ

  Μοιραστείτε
  avatar
  blond

  Αριθμός μηνυμάτων : 2
  Ημερομηνία εγγραφής : 10/01/2010
  Ηλικία : 41

  ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ

  Δημοσίευση  blond Την / Το Τετ Φεβ 03, 2010 7:58 pm

  Συγχαρητήρια κι απο ΄μενα για το φόρουμ και καλή δύναμη στο έργο!
  Θα ήθελα μια διευκρίνηση όσον αφορά την κατασκευή κεραμοσκεπής ή βόθρου σε κατοικίες .
  α) Ζητάμε πίνακα 3 ( πέραν του πιν. 1 που μας προσκομίζει ο εργοδότης ), εφόσον αναφέρεται στον τίτλο του έργου, κατά την απογραφή η κατασκευή στέγης ή βοθρου ?
  Η γνώμη μου είναι πως ναι.
  β) Σε πολλές περιπτώσεις απο επιτόπιο έλεγχο προκύπτει οτι η στέγη είναι διαμορφωμένη ( υπερυψωμένη περιμετρικά με τοιχοποιΐα , επιχρίσματα κ.λ.π.) και κατά κάποιο τρόπο κατοικήσιμη ( κάτι σαν σοφίτα )
  Ειπώθηκε οτι αν είναι κατοικήσιμη η σοφίτα ( και συγκεκριμένα αν έχει χωρίσματα που οριοθετούν το χώρο ) να καταλογίζουμε τις επιπλέον εισφορές που θα προκύψουν κι αν όχι να εκκαθαρίζουμε το έργο σύμφωνα με τον άρχικό πίνακα.(Ένας ενιαίος χώρος δηλαδή δεν θεωρείται κατοικήσιμος?)
  Παρακαλώ τα σχόλιά σας!
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Φεβ 03, 2010 8:31 pm

  η κεραμοσκεπή, από τα λίγα που γνωρίζω, αν αποτελεί μέρος της κατασκευής δηλαδή αντικαθιστά την "πλάκα" που έχουν όλες οι πολυκατοικίες τότε είναι τα ημερομίσθια που καθορίζονται με τους συντελεστές του αρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ , του Πίνακα 1. Αν όμως αποτελεί "διακοσμητικό στοιχείο" τότε απαιτούνται πρόσθετα ημερομίσθια που καθορίζονται με τους συντελεστες του Πίνακα 3.
  Πιστεύω ο admin να μας διαφωτίσει.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Φεβ 04, 2010 12:14 am

  Καλησπέρα, καλωσορίζουμε το νέο μέλος Blond στο forum.
  Συμφωνώ με την Pati, για την κατασκευή κεραμοσκεπής, γίνεται χρήση του Πίνακα 3, όπως και για την κατασκευή δεξαμενών βόθρων κλπ.
  «Από την κοινοποιούμενη με την εγκύκλιο 16/1997 διάταξη, ορίζεται ρητά ότι ο πίνακας 3 (με αναλυτική επιμέτρηση), του οποίου οι συντελεστές επανακαθορίστηκαν και συμπληρώθηκαν με νέες εργασίες, έτσι ώστε να παρουσιάζει την απαιτούμενη πληρότητα, εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός με βάση τις επιφάνειες του κτιρίου, δηλαδή μόνο στις περιπτώσεις:
  α) Επισκευών, διαρρυθμίσεων, αλλαγών χρήσης σε προϋπάρχοντα έργα
  β) Υπολογισμού των ημερών εργασίας που αντιστοιχούν στις οικοδομικές εργασίες που δεν θα εκτελεσθούν στις εφαπτόμενες πλευρές κτιρίου, το οποίο εφάπτεται σε ήδη υπάρχον
  γ) Ιδιωτικών οικοδομικών έργων που δεν είναι κτίρια (π.χ. για την κατασκευή υδατοδεξαμενών, περιφράξεων με μπετόν ή τοιχοδομές κλπ.)»

  Συνεπώς για την κατασκευή βόθρων θα γίνει η χρήση του Πίνακα 3.
  Σχετκά με την κατασκευή της στέγης διακρίνουμε περιπτώσεις:
  1)Ξύλινη κεραμοσκεπή εδραζόμενη.
  Σημαίνει ότι κατασκευάστηκε η στέγη του κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα και για λόγους αισθητικής, μόνωσης κλπ εδράζεται πάνω σε αυτή κεραμοσκεπή. Σε αυτή την περίπτωση επειδή η επικεράμωση,(καδρονιάρισμα Κάλυψη) είναι εργασίες πλέον της "πλάκας μπετόν" υπολογίζονται οι αντίστοιχες ημέρες που αντιστοιχούν βάσει των συντελεστών του Πίνακα 3 (Ξύλινος σκελετός στέγης εδραζόμενος + Επικεράμωση με κεραμίδια καρφωτά ή δετά) και, εάν κατά την απογραφή είναι ενημερωμένη η υπηρεσία για την εκτέλεση αυτών των εργασιών, τότε ζητείται πίνακας 3 με τα προβλεπόμενα ημ/σθια που αντιστοιχούν. Εάν δεν γνωστοποιήθηκαν η συγκεκριμένες εργασίες κατά την απογραφή και δεν υποβλήθηκαν ΑΠΔ για αυτές, τότε καταλογίζονται οι αντίστοιχες εισφορές.

  2)Ξύλινη κεραμοσκεπή αυτοφερόμενη,
  δηλαδή δεν κατασκευάστηκε στέγη από οπλισμένο σκυρόδεμα και η κεραμοσκεπή στηρίζεται με «ψαλίδια» στους τοίχους.
  Στην περίπτωση που αποτελεί τη στέγη του κτιρίου που αναγγέλθηκε, εξυπακούεται ότι, εφόσον υπολογίσθηκαν ημέρες εργασίας με τον Πίνακα 1 για τις εργασίες του οικοδ. Σκελετού που μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η στέγη από οπλ. σκυρόδεμα (που δεν έγινε), αντισταθμίζονται με αυτές, οι εργασίες κατασκευής της στέγης (αν και ο κωδικός κατασκευαστικής φάσης που αντιστοιχίζει το σύστημα για αυτές τις εργασίες είναι 05-χρώματα (!!!)).

  Στην περίπτωση που η κεραμοσκεπή κατασκευάστηκε σε ταράτσα, βεράντα, μπαλκόνι κλπ (χωρίς άδεια πιθανότατα, γιατί απ’ ό,τι γνωρίζω δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια γι’ αυτές) χαρακτηρίζεται δε ως πέργκολα, επειδή αφορούν πρόσθετες εργασίες καταλογίζονται οι αντίστοιχες εισφορές κανονικά και χρησιμοποιείται πάλι ο πίνακας 3 (Ξύλινος σκελετός στέγης αυτοφερόμενος + Επικεράμωση με κεραμίδια καρφωτά ή δετά).
  Υπάρχουν περιπτώσεις που η κεραμοσκεπή υπερυψώνεται, περικλείεται από τοιχοποιία (alphablock, τούβλο κλπ) και τελικά διαμορφώνεται σε χώρο κύριας χρήσης (κατοικία, σοφίτα κλπ). Στην περίπτωση αυτή καταλογίζονται οι εισφορές που αντιστοιχούν στο χώρο που καλύφθηκε και διαμορφώθηκε σε κατοικία (τετ. μέτρα Χ 1,35=ΗΕ), επιπλέον του Πίνακα 1 της απογραφής και με ΠΕΠΕΕ 30% (ή 45% κρίνεται κατά περίπτωση), ανεξάρτητα εάν η αποπεράτωση υποβλήθηκε εμπρόθεσμα καθότι, αφορά εργασίες «αυθαίρετες» που δεν δηλώθηκαν από τον εργοδότη ώστε να συμπεριλαμβάνονται στα προβλεπόμενα ημερομίσθια βάσει του άρθρου 38 του ΚΑ-ΙΚΑ, απλά ο υπολογισμός τους γίνεται βάσει των συντελεστών του άρθρου 38.

  Τελειώνοντας: Μείωση ημερομισθίων (Εγκ. 52/2002):
  Ειδικά για τις εργασίες κατασκευής μεταλλικών στεγών και ξύλινων αυτοφερόμενων στεγών προβλέ[εται μείωση των προβλεπόμενων ημερομισθίων. Εάν διαπιστωθεί ότι, στις προαναφερόμενες εργασίες απασχολήθηκε μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης το οποίο ασφαλίζεται στο ΙΚΑ με τις κοινές διατάξεις, ή ο διατηρών συναφή με την παρεχόμενη εργασία, επιχείρηση, ο οποίος υπάγεται σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (ΤΕΒΕ), θα μειώνεται η ελάχιστη υποχρέωση του κυρίου του έργου προς το ίδρυμα, κατά τις ημέρες εργασίας που απαιτούνται για το τμήμα των εργασιών, για τις οποίες υπόχρεος καταβολής εισφορών δεν είναι αυτός, αλλά ο εργοδότης της εστεγασμένης επιχείρησης.
  Ο αριθμός των μειούμενων ημερών εργασίας προκύπτει από το γινόμενο του πολλαπλασιασμού του συντελεστή 0,15 επί την επιφάνεια (τ.μ.) της στέγης.
  Καλό ξημέρωμα.
  avatar
  blond

  Αριθμός μηνυμάτων : 2
  Ημερομηνία εγγραφής : 10/01/2010
  Ηλικία : 41

  Απ: ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ, ΒΟΘΡΟΙ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ

  Δημοσίευση  blond Την / Το Σαβ Φεβ 06, 2010 12:28 pm

  Ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις!

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:42 pm