ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Μοιραστείτε
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Ιαν 27, 2010 4:36 pm

  Νομιμοποίηση. Τί πονεμένη ιστορία. Ποιά είναι αυτά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να μην πληρώσει στο ΙΚΑ και απλά να πάρει μια απόφαση διευθυντή απαλλαγής για την πολεοδομία;
  Π.χ κατάστημα που στα συμβόλαια (ας πούμε πρόσφατα ή καλύτερα εντός 10 ετίας )φαίνεται ότι είναι αποθήκη. Πάει να πει ότι ( έστω τυπικά γιατί όλοι λένε ότι από την κατασκευή του είναι κατάστημα)από το συμβόλαιο αγοράς και έπειτα έγινε η μετατροπή και άρα δεν έχουμε απαλλαγή αλλά καταλογισμό στο σύνολο των εργασιών που μας προσκομίζονται με το Πίνακα 3 , με όλα αυτά τα θεάρεστα πρόστιμα ( 45% ΠΕΠΕΕ για μη απογραφή , 150 ευρώ ΠΕΑΠ για μη δήλωση αποπεράτωσης κλπ).
  Συγνώμη που πλατιάζω αλλά το ερώτημα είναι. Πότε παίρνει απαλλαγή ( μη καταβολή εισφορών )και ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομιστούν και πότε δεν παίρνει απαλλαγή.
  Να κάνω σαφές ότι δεν αναφέρομαι στα σπίτια εκτός σχεδίου νόμου. Αλλά για τέτοιου είδους αυθαίρετα σαν το παράδειγμα που σας αναφέρω.
  Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ζητήσω σχέδια και κατόψεις; Και πως να τα διαβάσουμε όλα αυτά; Ζοριζόμαστε , από οικονομολόγοι , μηχανικοίπρέπει να γίνουμε και δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιαν 27, 2010 11:52 pm

  Καλησπέρα,
  Η διαδικασία της Νομιμοποίησης αυθαιρέτου πράγματι είναι μια βασανιστική διαδικασία, για τον υπάλληλο και πολύ περισσότερο για τον εργοδότη που είναι υποχρεωμένος να τρέχει (και σε άλλους φορείς) μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  Στις περιπτώσεις των νομιμοποιήσεων έχει ήδη προηγηθεί μια διαδικασία στην Πολεοδομία και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ ως τελικός φορέας ενημερώνεται και απαλλάσσει ή χρεώνει τον εργοδότη για τις αυθαίρετες εργασίες. Βασικό κριτήριο για τον καταλογισμό ή μη των εισφορών είναι η χρονική περίοδος εκτέλεσης των εργασιών, για τον προσδιορισμό της οποίας (έστω και κατά προσέγγιση) ζητούνται δικαιολογητικά κατά περίπτωση που συνεκτιμώνται, σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο.
  Τέτοια δικαιολογητικά είναι:
  -Βεβαίωση ηλεκτροδότησης (εάν το υπό νομιμοποίηση αυθαίρετο είναι κάποια προσθήκη τμήματος που δεν ηλεκτροδοτείται αυτόνομα, ως δικαιολογητικό αυτό πιθανότατα δεν ισχύει)
  -Έντυπο Ε9/97 στο οποίο (εάν δηλώνεται το αυθαίρετο) αναγράφεται η παλαιότητα του ακινήτου στη στήλη «ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ»,
  -Έντυπο Ε1/1999 και πριν, στο οποίο ενδεχομένως δηλώνεται ιδιοκατοίκηση (2η σελίδα)
  -Μισθωτήριο συμβόλαιο, ισχύει τόσο για καταστήματα όσο και για κατοικίες
  -Βεβαίωση ΤΑΠ για καταβολή τελών του αυθαιρέτου
  -Συμβόλαιο που να περιγράφεται η κατάσταση του ακινήτου και ενδεχομένως να προκύπτει κάποιο στοιχείο
  -Αεροφωτογραφία (περιπτώσεις ακινήτων που είναι δυνατός ο εντοπισμός τους), αρμόδια υπηρεσία Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, ενδεχομένως να χρειαστεί και φωτοερμηνεία η οποία είναι δαπανηρή.
  -Απόφαση Νομαρχίας για εξαίρεση από κατεδάφιση
  -Οποιοδήποτε άλλο γραπτό στοιχείο απ’ το οποίο να προκύπτει χρονική περίοδος
  Τα παραπάνω συνδυάζονται με επιτόπιο έλεγχο, Τεχνική περιγραφή του μηχανικού, και υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.
  Πάντως, στην περίπτωση μη καταλογισμού λόγω παραγραφής, το βάρος της απόδειξης φέρει ο εργοδότης και σε διαφορετική περίπτωση καταλογίζονται οι εισφορές και σε αντίρρηση του εργοδότη, το λόγο έχουν τα ένδικα μέσα.
  Καλό βράδυ.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  pati Την / Το Πεμ Ιαν 28, 2010 12:15 am

  Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
  να ρωτησω όμως κάτι άλλο πάνω σε αυτό. Η απόφαση του Νομάρχη για εξαίρεση από κατεδάφιση από μόνη της δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογητικό για μη καταλογισμό πράξεων σε περίπτωση που αποδειχτει ή μάλλον καλύτερα δεν αποδειχθεί από τον εργοδότη, ο οποίος φέρει και το βάρος της απόδειξης, ότι αφορά περίοδο περίοδο πέραν της 10ετίας.
  Ισχύει κάτι τέτοιο;
  Ευχαριστω και πάλι.
  Και αναμένω όποτε διευκολύνεστε και απαντήσεις στα λοιπά ερωτήματα που έχω θέσει.
  Καλό βράδυ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Ιαν 28, 2010 1:23 am

  Για να υπάρχει απόφαση του Νομάρχη σημαίνει ότι η Νομιμοποίηση γίνεται βάσει του Ν. 1512/85. & 1337/83.
  Πρόκειται για αυθαίρετα καθ’ υπέρβαση των διατάξεων όλων των ΓΟΚ (ΓΟΚ ’85, ΓΟΚ ’73, ΓΟΚ ’55) που εξαιρούνται από την κατεδάφιση με απόφαση του Νομάρχη και το έτος κατασκευής που συνήθως αναγράφεται στην απόφαση είναι προ του 1983.
  Για να υπάρχει η απόφαση αυτή σημαίνει ότι από κάποια δικαιολογητικά που υποβλήθηκαν στην αρμόδια Πολεοδομική υπηρεσία προέκυψε ότι το αυθαίρετο είναι πέραν της δεκαετίας. Επειδή όμως συμβαίνουν πολλά…. καλό είναι τα δικαιολογητικά αυτά να υποβληθούν και στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ, δια του λόγου το αληθές. Πάντως με την απόφαση του Νομάρχη, επιτόπιο έλεγχο και τη σύμφωνη γνώμη προϊσταμένου και διευθυντή μπορείς να κάνεις την απαλλαγή.
  Καλημέρα...
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  pati Την / Το Πεμ Φεβ 11, 2010 5:17 pm

  Καλησπέρα....
  Μου έλαχε λοιπόν σήμερα, που λείπει και ο προϊστάμενος (άρα είμαι και home alone... συγκλονιστικό εεε; δεν μπορόύμε να πούμε), θέμα νομιμοποίησης παταριού (25 τ.μ) σε υφιστάμενο κατάστημα.
  Όπως αντιλαμβάνεστε, βιαστικοί γιατί ήθελαν την άδεια ...εχθές. Και αφού τους επανέφερα στην πραγματικότητα και τους ενημέρωσα ότι θα έχουν τα χαρτιά την Τρίτη, πρώτα ο θεός, άρχιζα μετά τη συναλλαγή να κοιτάζω πιο ήσυχα τα χαρτιά που μου είχαν φέρει.
  Υπήρχαν λοιπόν κάποια συμβόλαια που δεν ανέφεραν την ύπαρξη παταριού΄οπότε πάει αυτό το δικαιολογητικό στην άκρη, υπήρχαν όμως κάποιες αγωγές - καταγγελλίες μισθωτηρίων συμβολαίων ( δε θυμάμαι ακριβώς πως το έλεγε αλλά θα πω περιχόμενο) , όπου ανέφεραν την ύπαρξη παταριού 25 τ.μ , το κατάστημα κ.λ.π. Το όλο έγγραφο αφορούσε τη μη πληρωμή των ενοικίων από τον μισθωτή και την απάιτηση του εκμισθωτή για αποπληρωμή των υποχρεώσεων κ,λ,π,
  ήταν σφραγισμένα από δικηγόρο κλπ , υπήρχαν κάποια χαρτιά επίδοσης του ανωτέρω εγγράφου υποθέτω ( χειρόγραφα ήταν δεν έβγαζα ακριβώς το νόημα βάλε και το άγχος που είχα ).
  Τα ανωτέρω ήταν πέραν της δεκαετίας.
  Η ανωτέρω απαίτηση του εκμισθωτή με κατοχυρώνει εμένα για απαλλαγή λόγω παρέλευσης της δεκαετίας ή χρειάζεται κάποιο άλλο πιο"ισχυρό" έγγραφο. Δεν μου έχει προσκομίσει από ότι είδα το αντίστοιχο μισθωτήριο π.χ.
  Αλλά και πάλι σε περίπτωση που δεν το έχει και επιμένει σε αυτό , εγώ μπορώ να αρκεστώ στο ανωτέρω;
  Admin , δώσε φώτα και ελπίζω να μη με "φάει" ο καρνάβαλος.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Φεβ 11, 2010 10:48 pm

  Καλησπέρα,
  Αυτό που σ’ ενδιαφέρει είναι να συγκεντρώσεις στοιχεία από τα οποία προσδιορίζεται έστω και κατά προσέγγιση η εκτέλεση και η περαίωση των εργασιών. Εάν από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι εργασίες κατασκευής του παταριού ολοκληρώθηκαν σε χρονική περίοδο πέραν της δεκαετίας, τότε τα επικαλείσαι στην εισήγησή σου προς την υπηρεσία και σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις οι αναλογούσες εισφορές παραγράφονται. Το σίγουρο είναι ότι, όσο περισσότερα στοιχεία συγκεντρώνονται που μαρτυρούν το γεγονός, τόσο καλύτερα στηρίζεις την εισήγησή σου.
  Εξήγησε στον εργοδότη ότι για να μην καταλογιστούν οι εισφορές που αναλογούν θα πρέπει να βοηθήσει και με διάφορα στοιχεία να αποδείξει ότι οι εργασίες εκτελέστηκαν σε χρονική περίοδο πέραν της δεκαετίας.
  Στην προκειμένη περίπτωση εφόσον από επίσημα παραστατικά (όπως αυτά που αναφέρεις πιο πάνω) προκύπτει η ύπαρξη του παταριού σε χρονική περίοδο πέραν της δεκαετίας, τα συνδυάζεις με επιτόπιο έλεγχο (που θα έχεις και ιδία άποψη για την παλαιότητα) και εισηγείσαι τη μη επιβολή εισφορών (πάρε και ΥΔ από τον εργοδότη με το ιστορικό του παταριού, μαζί με 1-2 φωτογραφίες που θα επιβεβαιώνουν την παλαιότητα).
  Όπως γνωρίζεις, στο φόρουμ ανταλλάσσουμε προσωπικές απόψεις για διάφορα θέματα, με προσέγγιση σε μια ορθή λύση. Κάθε περίπτωση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα, που εξετάζεται από τον αρμόδιο υπάλληλο και με προσωπική κρίση και αίσθημα δικαίου αναλαμβάνει το χειρισμό της υπόθεσης με την ορθότερη διαδικασία. Βέβαια τον τελευταίο λόγο έχει ο Προϊστάμενος και ο Δ/ντής του Υποκ/τος.
  Καλό βράδυ, καλή αποκριά.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ. ΠΟΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΟΧΙ;

  Δημοσίευση  pati Την / Το Πεμ Φεβ 11, 2010 10:59 pm

  Ευχαριστώ πολύ.
  Σου εύχομαι να περνάς καλά.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:50 pm