ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Δευ Ιαν 25, 2010 9:32 pm

  Καλησπέρα και καλή εβδομάδα. Να ρωτήσω θέλω αν οι ΑΠΔ που θα παραλαμβάνονται για εργασίες χρονικού διαστήματος 01/2010 δεν περιέχουν τον ΑΜΚΑ κάθε απασχολούμενου δεν πρέπει να παραλαμβάνονται? Γιατί νομίζω ότι πλέον ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικό πεδίο έτσι δεν είναι?Bye.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Ιαν 26, 2010 9:38 pm

  Με τις διατάξεις του άρθρου 153 του Ν. 3655/08 από 1-6-09 ο ΑΜΚΑ καθιερώνεται πλέον υποχρεωτικά ως αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης όλων των πολιτών της χώρας (εργαζομένων, συνταξιούχων και των προστατευόμενων μελών αυτών).
  Ο Αριθμός αυτός (ΑΜΚΑ) είναι ανεξάρτητος του Αριθμού Μητρώου του Ασφαλιστικού Φορέα στον οποίο ανήκει, δηλαδή δεν αλλάζει αν ο ασφαλισμένος αλλάξει ασφαλιστικό φορέα.
  Ο ΑΜΚΑ σταδιακά θα αντικαταστήσει τους Αριθμούς Μητρώου που τηρούνται στα μηχανογραφικά μητρώα όλων των ασφαλιστικών φορέων με πλήρη αντικατάσταση αυτών εντός μιας πενταετίας.
  Συνεπώς ο ΑΜΚΑ είναι υποχρεωτικός σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του φορέα ασφάλισης.
  Σε ό,τι αφορά όμως την ΑΠΔ, που ενδεχομένως να μην αναγράφεται ο ΑΜΚΑ σε κάθε ασφαλισμένο, ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώσει τη διαδικασία παραλαβής κανονικά. Δεν είναι δυνατόν να αρνηθεί την παραλαβή της ΑΠΔ επειδή δεν είναι συμπληρωμένος ο ΑΜΚΑ, όταν μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος αυτή να καταστεί εκπρόθεσμη (π.χ υποβολή την τελευταία ημέρα). Ισχύει δηλαδή το ίδιο που ισχύει και για το κενό πεδίο ΑΜΑ, ολοκληρώνεται η παραλαβή, «πέφτει» στα λάθη και μετά την πάροδο τριών δωροσήμων «πέφτει» στις αταυτοποίητες εγγραφές ασφαλισμένων και όταν διεκδικήσει ο ασφαλισμένος την ασφάλισή του διενεργείται η διδικασία ταυτοποίησης εκκρεμών εγγραφών με τη γνωστή διαδικασία.
  Άλλωστε δεν υπάρχει (κι απ’ ό,τι πιστεύω, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει) εντολή να μην παραλαμβάνεται ΑΠΔ στην οποία δεν θα αναγράφεται σε κάποιον ασφαλισμένο ο ΑΜΚΑ (με το ΓΕ Ε41/207/1-10-2009 δόθηκε οδηγία: η αναγραφή του ΑΜΚΑ δεν καθίσταται υποχρεωτική σε καμία περίπτωση για απασχολήσεις μέχρι 31/12/2009) .
  Από τη στιγμή που αναγράφεται ο ΑΜΑ και τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία είναι συμπληρωμένα ορθά, είναι δυνατή η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου.
  Εξάλλου αν εθεωρείτο πεδίο καθοριστικό για την παραλαβή, θα μπορούσε ο εργοδότης να συμπληρώσει στο πεδίο του ΑΜΚΑ ένα τυχαίο αριθμό που ο υπάλληλος κατά την παραλαβή θα ήταν αδύνατο να ταυτοποιήσσει και θα παραλάμβανε κανονικά και ανυποψίαστος.
  Υ.Γ. Σε ευχαριστώ που με τις ερωτήσεις σου δίνεις ζωή στο forum που ακόμη είναι στο πρωταρχικό στάδιο.
  Καλό βράδυ.


  Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Τετ Ιαν 27, 2010 9:38 pm, 1 φορά
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Τετ Ιαν 27, 2010 8:29 am

  αναφορικα με τις λανθασμενες εγγραφες σε ΑΠΔ που δρομολογούνται στο υποκατάστημα σε δοκίμιο λαθών έχω να κάνω την εξής παρατήρηση: αν και είναι ΑΠΔ σε δοκίμιο λαθών για 1/2008( με υποβολή εμπρόθεσμη δηλ. υποβλήθηκε τότε και όχι ας πούμε τώρα) και ενω έχουν παρέλθει αρκετά δωρόσημα από τότε δεν έχουν πάει οι προβληματικές εγγραφές στις αταυτοποίητες έτσι ώστε να χρεωθει και η ΑΠΔ.Έχετε καμιά ιδέα γιατί συμβαίνει;
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Ιαν 28, 2010 12:27 am

  Μήπως το λάθος δεν αφορά ταυτοποίηση ασφαλισμένου (κωδ. 26,27,67 αν θυμάμαι καλά);
  Απευθύνσου καλύτερα στο HelpDesk.
  pati
  pati

  Αριθμός μηνυμάτων : 39
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/01/2010
  Ηλικία : 44
  Τόπος : ΑΘΗΝΑ

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  pati Την / Το Πεμ Ιαν 28, 2010 3:51 pm

  έχω σταματήσει να τις ψάχνω πλέον αυτές τις εγγραφές όταν βγαίνουν στο δοκίμιο αλλά αφορά ταυτοποίηση ασφαλισμένων ( λείπουν ΑΜΑ και υπάρχει μόν ο επώνυμο και όνομα). Θα ρωτήσω πάντως. Σε ευχαριστώ .
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Πεμ Φεβ 04, 2010 8:56 pm

  Καλό μήνα. Επειδή κάτι θυμόμουν οτι είχα δε για τις ΑΠΔ και τον ΑΜΚΑ δες το Γ.Ε. Ε40/370 03.11.2008 και πες μου σχετικά.Ευχαριστώ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Φεβ 05, 2010 10:26 pm

  Καλησπέρα.
  Το εν λόγω έγγραφο είναι προγενέστερο του εγγράφου που αναφέρω πιο πάνω και αναφέρει ότι «Το πεδίο 20 της ΑΠΔ (ΑΜΚΑ) για μισθολογική περίοδο από 1/6//2009 και εφεξής καθίσταται υποχρεωτικό και ως εκ τούτου δεν θα παραλαμβάνεται ΑΠΔ εφόσον το σχετικό πεδίο δεν είναι συμπληρωμένο.
  Το πεδίο 20 ΑΜΚΑ αντιστοιχεί στην ΑΠΔ Κοινών Επιχ/σεων και όχι Οικοδ/κών έργων. Δεν δύναμαι όμως να διαφοροποιήσω την δυναμική της μίας από την άλλη ώστε να υποθέσω ότι το έγγραφο αφορά μόνο τις κοινές επιχειρήσεις. Το σίγουρο είναι ότι ο συντάκτης (τον οποίο γνωρίζω και προσωπικά και προσπάθησα νε επικοινωνήσω μαζί του αλλά δεν μπόρεσα) θέλησε να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι το πεδίο της ΑΠΔ που αναφέρεται στον ΑΜΚΑ καθίσταται πλέον υποχρεωτικό και παύει να βρίσκεται σε αδρανή κατάσταση.
  Υποχρεωτικό πεδίο όμως είναι και ήταν ο ΑΜΑ, όταν όμως δεν είναι συμπληρωμένος δεν αποδεχόμαστε την ΑΠΔ;
  Ήδη με το έγγραφο που αναφέρω πιο πάνω δόθηκε η οδηγία: «…η αναγραφή του ΑΜΚΑ δεν καθίσταται υποχρεωτική σε καμία περίπτωση για απασχολήσεις μέχρι 31/12/2009». Κατά συνέπεια θα πρέπει να δοθεί νέα οδηγία για το εάν θα παραταθεί η προθεσμία και προφανώς μέχρι τότε ο υπάλληλος ενεργεί σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα.
  Πιστεύω ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος έχει ήδη ΑΜΚΑ (ο οποίος φυσικά είναι άμεσα συσχετισμένος με τον προϋπάρχοντα ΑΜΑ) και το πεδίο ΑΜΚΑ της ΑΠΔ είναι κενό, αλλά τα υπόλοιπα πεδία ταυτοποίησης συμπληρωμένα, γιατί να μην είναι δυνατός ο συνδυασμός τους και κατά συνέπεια η ταυτοποίηση του ασφαλισμένου;
  Ο έλεγχος που διενεργείται από το σύστημα σε ό,τι αφορά τα ατομικά στοιχεία, έχει να κάνει με την ταυτοποίησή του και μόνο.
  Εάν είναι εφικτή η ταυτοποίησή του γιατί να μην παραλαμβάνεται η ΑΠΔ; Βέβαια ο υπάλληλος παραλαβής δεν μπορεί να γνωρίζει εάν ο ασφαλισμένος του οποίου δεν έχει γίνει η καταχώριση του ΑΜΚΑ στην ΑΠΔ, διαθέτει ΑΜΚΑ ή όχι.
  Το γεγονός ότι ο ΑΜΚΑ καθίσταται υποχρεωτικός μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στην άρνηση παραλαβής;(!), τουλάχιστον για τις χειρόγραφες;
  Ίσως μέσω διαδικτύου να είναι απαγορευτικό και με μαγνητικό μέσο να υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που να οδηγεί σε επανυποβολή με την προβλεπόμενη πενθήμερη προθεσμία. Τι γίνεται όμως με τους οικοδόμους ασφαλισμένους που δεν είναι συνεχής η απασχόλησή τους στον ίδιο εργοδότη όπως συμβαίνει με τους εργοδότες των Κοινών επιχ/σεων;
  Το τμήμα Ελέγχου Οικοδ/κών Έργων της Διοίκησης δεν διαφοροποιεί τις απόψεις του από όλες αυτές που παραθέτω πιο πάνω, θέσεις στις οποίες και εμμένω. Θα δείξει…
  Καλό Σαββατοκύριακο.


  Έχει επεξεργασθεί από τον/την Admin στις Πεμ Φεβ 11, 2010 11:16 pm, 1 φορά
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΠΔ ΚΑΙ ΑΜΚΑ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Σαβ Φεβ 06, 2010 10:07 am

  ΟΚ. Κατάλαβα το πνεύμα σου. Ευχαριστώ

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:42 pm