ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Παρ Ιαν 15, 2010 8:34 pm

  Αγαπητέ συνάδελφε καλησπέρα. Θα ήθελα τα ''φωτα'' σου σε μια περίπτωση. Κάποιος εργοδότης απογράφει στην Υπηρεσία το 2004 μια διώροφη οικοδομή. Προσκομίζονται ΑΠΔ για οικ.σκελετό, κατόπιν για τοιχοποία και κάποια επιχρίσματα.Όλα αυτά για το 2004.Αυτές οι ΑΠΔ λοιπόν επειδή είναι απλήρωτες καταλογίζονται σχετικές πράξεις το 2005 και προκύπτει ένα σεβαστό ποσό ως οφειλή. Επειδή η εργοδότης μένει στην Αθήνα τις υποχρεώσεις της έχει αναλάβει ο μηχανικός (μετά απο προφορική συνεννόηση όχι εγγράφως). Και εδώ αρχίζει το πάρτυ. Έρχεται σήμερα η δικηγόρος της εργοδότριας και λέει ότι η οικοδομή δεν ξεκίνησε ποτε το 2004 αλλά το 2006 όπου πράγματι υπάρχουν εκ νέου ΑΠΔ μόνο για οικ. σκελετό. Επίσης ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία τοιχοπ. και επιχρισμάτων και ζητά αυτοψία. Πράγματι γίνεται επιτόπιος έλεγχος και στην οικοδομή δεν υπάρχει ούτε τοιχοποία ούτε επιχρίσματα. Τί γίνεται τώρα? Ο μηχανικός για τους δικούς του λόγους ασφάλιζε κόσμο για λογαριασμό της κυρίας χωρίς να έχουν κάνει αυτές τις εργασίες. Όμως μιλάμε για το 2004 αυτοί οι εργαζόμενοι είναι κάποιοι αλλοδαποί που έχουν φύγει που να τους βρεις τώρα για να διαπιστώσεις που απασχολήθηκαν. Απ την άλλη η εργοδότρια δεν θέλει να πληρώσει για εργασίες που δεν έγιναν και μια χαρά, άντε βγάλε άκρη. Η εργοδότρια θα κινηθεί νομικά κατά του μηχανικού αλλά εμεις ως Υπηρεσία τι πρέπει να κάνουμε τώρα για να είμαστε δίκαιοι?
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Ιαν 16, 2010 1:28 am

  Καλησπέρα. Στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθεί η ακριβής χρονική περίοδος καθώς και ποιοι ασφαλισμένοι απασχολήθηκαν.
  Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι η εξής:
  Α)Καλείται ο εργοδότης και υποβάλει με αίτηση με συνημμένα Δελτία Μεταβολής στοιχείων Ασφάλισης ΑΠΔ με αφαιρετικές εγγραφές για όλους τους ασφαλισμένους που αναγράφονται στις ΑΠΔ που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματική απασχόληση (χρονική περίοδος 2004) συνοδευόμενη με υπόμνημα ή υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει πλήρως και λεπτομερώς το ιστορικό της υπόθεσης, καθώς και ότι ουδέποτε απασχολήθηκαν στην οικοδομή του τα αναγραφόμενα στις ΑΠΔ 2004 πρόσωπα, διευκρινίζοντας ότι η ΑΠΔ που υποβλήθηκε μεταγενέστερα (2006) ισχύει.
  Β) Καλούνται τα πρόσωπα που αναγράφονται στις ΑΠΔ 2004 (εφόσον είναι εφικτό, αν βρεθούν) και υποβάλουν Υπ. Δηλώσεις ότι ουδέποτε απασχολήθηκαν.
  Γ) Καλείται ο εργολάβος του οικοδ. Σκελετού και υποβάλει Υπ. Δήλωση ότι αυτός ανέλαβε τις εργασίες το έτος 2006 εξ ολοκλήρου και το προσωπικό που απασχολήθηκε ασφαλίστηκε με την ΑΠΔ 2006
  Δ) Ζητούνται όλα τα δελτία αποστολής σκυροδέματος με τα οποία διαπιστώνεται η πραγματική χρονική περίοδος εκτέλεσης των εργασιών (2006)
  Ε) Καλούνται οι ασφαλισμένοι της ΑΠΔ 2006 και δηλώνουν ότι οι εργασίες οικ. σκελετού εκτελέστηκαν εξ ολοκλήρου από αυτούς.
  Ζητείται τιμολόγιο εκσκαφών (διαπιστώνεται χρονική περίοδος που προηγειται του οικ. Σκελετού και ενδεχομένως να είναι το 2006)
  Ζητείται η οικοδομική άδεια, στην 3η σελίδα της οποίας ενδεχομένως να υπάρχει σφραγίδα της αστυνομικού τμηματος με την ημερομηνία έναρξης των εργασιών
  Ζητείται το έγγραφο με το οποίο στράφηκε ο εργοδότης νομκά κατά του μηχανικού
  στ) Ζητείται εγγράφως οποιοδήποτε άλλο στοιχείο βοηθά στην εξακρίβωση της ορθής χρονικής περιόδου. Αν καταφέρει και πείσει ο εργοδότης τον μηχανικό να υποβάλει ΥΔ για την ψεύτικη ασφάλιση, θα είναι ένα σοβαρό στοιχείο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του μηχανικύ από τον εργοδότη και θεωρώ ότι θα το αποφύγει)
  Ζ) Μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση αρμοδίου υπαλλήλου γίνεται μέσω ΟΠΣ ακύρωση των ημερών ασφάλισης των αναγραφομένων στις ΑΠΔ 2004 (Οθόνες ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ & ΑΚΜΕΤ) με την ένδειξη «επιστροφή στον εργοδότη», εφόσον διαπιστώνεται ότι δεν υπήρχε δόλος από τον εργοδότη. Συνιστάται στον εργοδότη να κάνει διακανονισμό του ποσού ώστε μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας να μην ασκηθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
  Η) Για να παραχθούν οικονομικά αποτελέσματα μετά τη διαδικασία ακύρωσης και να πάψει ο εργοδότης να είναι οφειλέτης θα πρέπει να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις ακύρωσης το συντομότερο δυνατό και αφού τηρηθούν οι κατά νόμο προθεσμίες.
  Μετά την οριστικοποίηση των αποφάσεων συμψηφίζεται το ποσό των ΠΕΕ με το επιστρεφόμενο ποσό από την ακύρωση των ΑΠΔ και ο εργοδότης παύει να είναι οφειλέτης.
  Οι ασφαλισμένοι των οποίων ακυρώνεται η ασφάλιση δεν θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν διότι είχαν τη δυαντότητα και θα έπρεπε να εντοπίσουν έγκαιρα την ασφάλισή τους σε εργοδότη που ουδέποτε απασχολήθηκαν (από τα προσωρινά τους αποδεικτικά απασχόλησης, από την εκτύπωση ασφαλιστικής ιστορίας, ενημερωτικό σημείωμα δωροσήμου), να προσέλθουν έγκαιρα (το 2004 που έγινε η ασφάλιση) να δηλώσουν τον πραγματικό εργοδότη στον οποίο απασχολήθηκαν και δεν ασφαλίστηκαν (καταγγελία) ώστε να είναι εφικτή και εντός της νόμιμης προθεσμίας (12 μήνες) η ασφαλιστική τους τακτοποίηση.
  Καλό βράδυ και… καλά ξεμπερδέματα…
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Κυρ Ιαν 17, 2010 8:11 pm

  Καλησπέρα. Και μόνο που είδα την διαδικασία ζαλίστηκα!! Αν όμως έτσι πρέπει να γίνει θα την ακολουθήσω και θα τους ενημερώσω για όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Κάτι ακόμη. Η δικηγόρος της εργοδότριας ζήτησε εγγράφως αντίγραφα απο τις περιβόητες ΑΠΔ του 2004 με τις εργασίες που δεν έγιναν γιατί δεν τις έχουν. Πρέπει να της δώσω? Επίσης άφησε αιχμές κατά των συναδέλφων που παρέλαβαν τις εν λόγω ΑΠΔ χωρίς σχετική εξουσιοδότηση απο την εργοδότρια. Έχουν πράγματι κάποια ευθύνη αυτοί? Αχ, άντε να δούμε τι θα γίνει. Καλό βράδυ.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Κυρ Ιαν 17, 2010 11:55 pm

  Καλησπέρα, δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις η διαδικασία είναι πολύπλοκη, βασανιστική και χρονοβόρα που ο χειρισμός απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.
  Αντίγραφα των ΑΠΔ που έχουν υποβληθεί για το έργο έχει δικαίωμα να αιτηθεί ο εργοδότης ή οποιοδήποτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο εφόσον έχει έννομο συμφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση μπορείς να τα χορηγήσεις στη δικηγόρο (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα), εφόσον η δικηγόρος είναι νόμιμα εξουσιοδοτημένη, κατόπιν αιτήσεως. Αποτελούν στοιχεία για την ενδεχόμενη δίωξη του μηχανικού και υπάρχει έννομο συμφέρον.
  Σχετικά με το θέμα της παραλαβής, θα πρέπει η ΑΠΔ που έχει τη θέση δήλωσης να υποβάλλεται από τον ίδιο τον εργοδότη ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (για την αποφυγή σχετικών καταστάσεων). Η ΑΠΔ κακώς παραλήφθηκε από τον υπάλληλο χωρίς εξουσιοδότηση και η εργοδότρια έχει δικαίωμα να ζητήσει ευθύνες γι’ αυτό θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.
  Κατά την άποψή μου στη διαδικασία της έκδοσης της απόφασης ακύρωσης θα πρέπει να επιλεχθεί η ένδειξη «Επιστροφή στον εργοδότη» (δεν θεωρείται δόλος) ώστε με την οριστικοποίηση που θα παραχθούν οικονομικά αποτελέσματα, να μηδενιστεί άμεσα η οφειλή της εργοδότριας και να μην κινηθούν αναγκαστικά μέτρα και ποινική δίωξη.
  Καλό βράδυ
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τετ Ιαν 27, 2010 4:12 pm

  Συνάδελφε καλησπέρα. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά η αλήθεια είναι οτι εγω κοιμάμαι και ξυπνάω και περιμένω να δω τις απαντήσεις σου προκειμένου να ενημερωθώ σωστά. Ξέρεις πολλοί με κοροιδεύουν οτι δείχνω υπερβάλλοντα ζήλο αλλά δεν με νοιάζει. Έχω όρεξη και ενδιαφέρον για την δουλειά μου και μου αρέσει η τάξη. Αυτό που με ''σκοτώνει'' είναι η μη αναγνώριση απο το παλαιό κατεστημμένο, if you know. Χίλια καλά να κάνεις και ένα στραβό, το στραβό φαίνεται. Άσε που σε φορτώνουν διαρκώς γιατί ξέρουν ότι θα το ψάξεις και θα το φέρεις εις πέρας. Anyway, η συνέχεια στο σήριαλ έχει ως εξής. Κλήθηκε και ήρθε και ο εν λόγω μηχανικός για να ενημερωθεί και ο οποίος προκειμένου να αποφευφχθούν όλες αυτές οι διαδικασίες δήλωσε εγγράφως ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση της εξόφλησης της καταλογιστικης πράξεις που αφορά το διάστημα 2004 και τις ΑΠΔ που προσκόμισε.Να το θεωρήσω λήξαν το θέμα? Να σαι καλά για την βοήθεια που πάντα μας δίνεις. Αλλιώς για το Ζάλογγο ήμουνα...Τα λέμε.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιαν 27, 2010 10:45 pm

  Καλησπέρα...‘
  Εχεις δίκιο, δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού αυτό, πολλές φορές δεν έχεις στήριξη από πουθενά, η γνώση κάποιων είναι εμπειρική και δεν την μεταδίδουν είτε γιατί δεν μπορούν να την αιτιολογήσουν, είτε γιατί …δεν πρέπει…, καθότι «η γνώση είναι δύναμη» και για κάποιους αυτή η δύναμη πρέπει να παραμένει σ’ αυτούς.
  Για το θέμα μας: Ο μηχανικός προφανώς για να αποφύγει τις ευθύνες προτείνει να καταβάλει τις εισφορές που αναλογούν και να θεωρηθεί το θέμα λήξαν. Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Με το να δεχθεί η υπηρεσία κάτι τέτοιο, αποδέχεται την εικονική ασφάλιση, αποδίδει δικαιώματα για παροχές και καταβάλει δωρόσημο σε ασφαλισμένους που δεν είναι βέβαιο αν και πού απασχολήθηκαν πράγμα που δεν είναι σύννομο. Δεν εθελοτυφλούμε σε τέτοιες περιπτώσεις και πολύ περισσότερο όταν ο ίδιος εργοδότης (και μέσω δικηγόρου) δηλώνει το γεγονός. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία ακύρωσης της ασφάλισης, χωρίς να εμπλακεί ο μηχανικός, παρά μόνο με δήλωσή του που να ενισχύει την αιτιολογία της ακύρωσης.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:06 pm