ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

  Μοιραστείτε
  avatar
  thachro

  Αριθμός μηνυμάτων : 3
  Ημερομηνία εγγραφής : 18/12/2009

  ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

  Δημοσίευση  thachro Την / Το Παρ Δεκ 18, 2009 8:56 pm

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΣΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΕΣΤΕΓΑΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΖΗΤΑΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ Η΄ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΥΝ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ Τ.Π.Υ, Π.Χ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΠΡΟΟΣΔΙΟΡΙΣΟΥΜΕ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ. ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ Ο ΥΠΕΡΟΛΑΒΟΣ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΙΣΤΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ Υ/Δ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΥ);
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Δεκ 19, 2009 1:41 am

  Ξεκινάμε με τον τρόπο υπολογισμού της εργατικής δαπάνης
  (Εγκ 94/2007, 7/93, 50/81)
  Ο προσδιορισμός της εργατικής δαπάνης και του συντελεστή, όπως περιγράφεται και στις εγκυκλίους 50/81 και 7/93, γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
  Για κάθε επιμέρους εργασία που θα εκτελεσθεί από εργατοτεχνίτες, οι οποίοι θα πρέπει να ασφαλισθούν με τις ειδικές διατάξεις των άρθρων 35-51 του Κ.Α. του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. (ασφάλιση οικοδόμων) υπολογίζεται η εργατική δαπάνη κατά κονδύλιο, με τους προβλεπόμενους από τους πίνακες 4 έως 10 του άρθ. 38 ειδικούς συντελεστές. Αθροίζονται όλες οι κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενες επιμέρους
  εργατικές δαπάνες και το άθροισμα αποτελεί την συνολική εργατική δαπάνη του έργου. Τονίζεται ότι, η κατά τα ανωτέρω προσδιοριζόμενη εργατική δαπάνη αντιστοιχεί στην αμοιβή μόνο των εργατοτεχνιτών που ασφαλίζονται με τις ειδικές διατάξεις του άρθρου 35 - 51 (κεφ. ΣΤ') του Κ.Α. του Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ.
  Διαιρείται η κατά τα ανωτέρω συνολική εργατική δαπάνη δια του προϋπολογισμού του έργου (ανεξάρτητα με τις συμπεριλαμβανόμενες σ' αυτόν εργασίες, οικοδομικές και μη οικοδομικές). Το πηλίκο ανάγεται σε ποσοστό επί της εκατό και αποτελεί τον συντελεστή εργατικής δαπάνης του όλου έργου.
  Με τους πίνακες: 5Α και 6Β, προσδιορίζονται συντελεστές εργατικής δαπάνης για εργασίες που καταρχήν θεωρούνται ως εκτελούμενες από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων αλλά κατά τη διάρκεια εκτέλεσής τους ή κατά την εκκαθάριση του έργου αποδεικνύεται (με επιτοπίους ελέγχους, καταγγελίες κ.λπ.) ότι εκτελούνται από εργατοτεχνίτες οικοδόμους.
  Στην περίπτωση αυτή θα αναζητούνται ασφαλιστικές εισφορές για τους συγκεκριμένους εργατοτεχνίτες οικοδόμους, πέραν των καθοριζομένων με βάση τον Συντελεστή Εργατικής Δαπάνης του Έργου.
  Με τους πίνακες: 4Α και 6Α, προσδιορίζονται συντελεστές εργατικής δαπάνης για εργασίες που καταρχήν θεωρούνται ως εκτελούμενες από εργατοτεχνίτες οικοδόμους αλλά αποδεικνύεται με έγγραφα στοιχεία που προσκομίζει ο ανάδοχος (ως αναφέρονται στην παρ. 2.3. περ. 1 και 2) ότι εκτελούνται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης.
  Μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι εργασίες των πινάκων 4Α και
  6Α εκτελέσθηκαν από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένων επιχειρήσεων θα προβαίνουν οι υπηρεσίες σε επανακαθορισμό του Συντελεστή Εργατικής Δαπάνης μετά την προσκόμιση εγγράφων στοιχείων και την υποβολή αιτήματος από τον ανάδοχο. (εγκ. 52/02).
  Οι εργασίες λοιπόν που αναφέρονται στον προϋπολογισμό και εκτελούνται από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης δεν λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του ΠΕΔ (εκτός αν αποδειχθεί ότι σε κάποιες απασχολούνται εργατοτεχνίτες οικοδόμοι οπότε γίνεται ανακαθορισμός) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ποσοστό εργατικής δαπάνης να μειώνεται σε ό,τι αναλογεί για αυτές τις εργασίες.
  Στη συνέχεια, για την σωστή εφαρμογή του συντελεστή εργατικής δαπάνης πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
  α) ο συντελεστής εργατικής δαπάνης των οικοδομικών εργασιών είναι περιοριστικός κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου (άρθρο 39 παρ. 5 του Κ.Α. ΙΚΑ).
  β) εφαρμόζεται στο σύνολο της αξίας κάθε λογαριασμού με εξαίρεση τα ποσά υλικών επί τόπου (Γ.Ε. 167621/Φ.Ε. 224/27-5-81), του φόρου προστιθέμενης αξίας (Γ.Ε. Ε41/54/6-7-87) και της προκαταβολής.
  γ) αποτελεί προκαθορισμό των οφειλομένων εισφορών, ενώ μετά την περαίωση του έργου γίνεται εκκαθάριση για τον προσδιορισμό της πράγματι αναλωθείσας εργατικής δαπάνης και το ύψος των οφειλομένων εισφορών.
  Αντίθετα με τα παραπάνω ο συντελεστής των μη οικοδομικών εργασιών είναι ενδεικτικός (σχετ. Εγκ. 111/65) και αυτό επειδή στις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης για έργα ή μέρος έργου που δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του Οικοδομικού Κανονισμού (άρθρα 35-51 του Κ.Α. ΙΚΑ), των οποίων οι εργασίες εκτελούνται από εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική στέγη με μόνιμο προσωπικό τους, η έρευνα για το ύψος των οφειλομένων για κάθε έργο εισφορών είναι δυσχερής, πολύ δε περισσότερο όταν στο αυτό διάστημα εκτελούνται περισσότερα του ενός έργα.
  Ο συντελεστής αυτός χρησιμεύει για τον έλεγχο της κανονικής ασφάλισης των μισθωτών που απασχολούνται στις επιχειρήσεις (Εγκύκλιος 94/2007).
  Όπως προκύπτει από τη διάταξη του άρθρου 8 παρ. 5 εδ. ε΄ του ΑΝ 1846/51, ο ανάδοχος ή εργολάβος ευθύνεται κατ αρχήν για την ασφαλιστική τακτοποίηση του συνόλου των απασχολουμένων στο έργο (οικοδόμων και μη).
  Οι εργασίες της παρ. 1 εδ. β΄ του άρθρου 35 του ΚΑ-ΙΚΑ (ηλεκτρολογικές, υδραυλικές, ξυλουργικές κλπ) εκτελούνται είτε από μόνιμο προσωπικό του αναδόχου – εργολάβου είτε από υπεργολάβο επιχείρηση.
  Στην περίπτωση αυτή όμως (εκτέλεση των μη οικοδομικών εργασιών υπεργολαβικά), θα πρέπει ο ανάδοχος να υποβάλλει:
  -Δήλωση με την οποία θα δηλώνει σε ποιόν υπεργολάβο ανέθεσε την εκτέλεση των οικοδομικών εργασιών, το είδος αυτών καθώς και την χρονική περίοδο εκτέλεσης τους (υπόδειγμα οκτώ).
  - Βεβαίωση της υπεργολάβου επιχείρησης, με την οποία θα βεβαιώνει ότι ανέλαβε να εκτελέσει το συγκεκριμένο είδος εργασιών με το μόνιμο προσωπικό της, το οποίο ασφαλίζεται στο υποκατάστημα ΙΚΑ ………….. με ΑΜ ………….. (υπόδειγμα 9)
  -Αντίγραφα τιμολογίων υπεργολάβων, ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών όπως αυτή διαπιστώνεται από τις επιμέρους πιστοποιήσεις.
  Τονίζεται ότι κατά την απογραφή του έργου και εφόσον από τον από αναλυτικό προϋπολογισμό αυτού προκύπτει εκτέλεση μη οικοδομικών εργασιών, θα πρέπει να χορηγούνται στον ανάδοχο τα υποδείγματα βεβαίωσης - δήλωσης και να ενημερώνεται για την υποχρέωση της έγκαιρης υποβολής αυτών και των τιμολογίων (Εγκ. 45/2001 Σελ. 16).


  Εν κατακλείδι, σε κάθε λογαριασμό-πιστοποίηση ζητούνται τιμολόγια παροχής υπηρεσιών για τις εργασίες που εκτελέστηκαν από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης. Στην περίπτωση που προσκομισθούν υποβάλλονται με τον ανωτέρω τρόπο και αποστέλλονται στο αρμόδιο υποκ/μα ΙΚΑ ΕΤΑΜ που ελέγχει την έδρα της επιχείρησης. Τιμολόγια υλικών θεωρώ ότι δεν είναι απαραίτητα καθότι δεν συσχετίζονται με εργατική δαπάνη που αφορά άμεσα την υπηρεσία.
  Αν δεν υποβληθούν τιμολόγια, σημαίνει ότι:
  -ενώ ανατέθηκε η εργασία σε υπεργολάβο παρανόμως δεν εκδόθηκαν από αυτόν
  -εκδόθηκαν και ο ανάδοχος αδιαφορεί ή αδυνατεί να τα προσκομίσει,
  -δεν ανατέθηκε η εργασία σε υπεργολάβο αλλά έγινε με αυτεπιστασία του αναδόχου.
  Στην περίπτωση που στον λογαριασμό πιστοποιούνται εργασίες των Πινάκων 4Α και 6Α δηλ.εργασίες που καταρχήν θεωρούνται ως εκτελούμενες από εργατοτεχνίτες οικοδόμους και γι΄αυτές τις εργασίες δεν υποβλήθηκαν ΑΠΔ επειδή εκτελέστηκαν από μόνιμο προσωπικό εστεγασμένης επιχείρησης θα πρέπει ο ανάδοχος να προσκομίσει τα παραστατικά που το αποδεικνύουν και σε αντίθετη περίπτωση συντλάσσεται Έκθεση Ελέγχου κλπ.
  Στην περίπτωση που με το λογαριασμό πιστοποιούνται και εργασίες καθαρά από εστεγασμένο επάγγελμα, δεν προσκομιστούν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών και επειδή, όπως διευκρινίζεται με την εγκύκλιο 94/2007 ο συντελεστής των μη οικοδομικών εργασιών είναι ενδεικτικός δεν δικαιολογείται η μη χορήγηση της βεβαίωσης για είσπραξη του λογαριασμού γι’ αυτό το λόγο. Συνεπώς η βεβαίωση πρέπει να χορηγηθεί, αφού συσχετισθούν οι οικοδομικές εργασίες που πιστοποιούνται με το λογαριασμό με αυτές που υποβλήθηκαν.
  Καλό είναι στα δημόσια έργα να γίνονται συχνοί επιτόπιοι έλεγχοι, με καταγραφή των ασφαλισμένων που απασχολούνται σ’ αυτά, τόσο των οικοδομικών όσο και των μη οικοδομικών εργασιών.
  Καλό ξημέρωμα.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:44 pm