ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Επίδοση καταλογιστικών πράξεων

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Επίδοση καταλογιστικών πράξεων

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Δευ Δεκ 07, 2009 7:18 pm

  Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω τι προβλέπεται για την επίδοση των καταλογιστικών πράξεων. Αν δηλαδή κοπούν κάποιες πράξεις και αποσταλούν αλλά ο εργοδότης έχει αλλάξει τόπο κατοικίας ή έχει φύγει μόνιμα στο εξωτερικό και δεν υπάρχουν τα νέα στοιχεία της διεύθυνσής του τότε πως θα λάβει γνώση για την οφειλή του? Θεωρούμε ότι δεν είμαστε κοντά στην παραγραφή αλλά σε νορμαλ διάστημα. Γιατί επιστρέφουν οι φάκελοι απ το ταχυδρομείο και έρχονται μετά απο κάποιο διάστημα και φωνάζουν ''και που το ήξερα εγώ και δεν ενημερώθηκα'' και τέτοια. Πες μου αν γνωρίζεις please.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Επίδοση καταλογιστικών πράξεων

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Δεκ 07, 2009 10:25 pm

  Θεωρώ ότι πριν συνταχθεί μια καταλογιστική πράξη θα πρέπει να ενημερώνεται ο εργοδότης για την οφειλή του και στη συνέχεια η καταλογιστική πράξη να επιδίδεται σε αυτόν με τις νόμιμες διαδικασίες. Άλλωστε υπάρχει και το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης: «Οι διοικητικές αρχές, πριν από κάθε ενέργεια ή μέτρο σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων συγκεκριμένου προσώπου, οφείλουν να καλούν τον ενδιαφερόμενο να εκφράσει τις απόψεις του, εγγράφως ή προφορικώς, ως προς τα σχετικά ζητήματα» (άρθρο 6 του Ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις) βλέπε Γεν. Έγγραφο Ε40/338/27-10-2006.
  Μετά την σύνταξη των καταλογιστικών πράξεων καλείται ο εργοδότης για την παραλαβή τους.
  Η επίδοση των ανωτέρω πράξεων θεωρείται νόμιμη όταν γίνεται με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 27 παρ. 1-6 του ΚΑ-ΙΚΑ (Εγκ.165/58).
  Στην περίπτωση που δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση του εργοδότη, ή αυτός δεν ανταποκρίνεται ισχύουν τα ακόλουθα:
  «Εάν ο εργοδότης ή οι μισθωτοί ή οι σύνοικοι ή οι υπηρεσίες ή ο θυρωρός ή ο εργολάβος αρνηθούν να παραλάβουν την εγχειριζόμενη πράξη Επιβολής ή κανείς από τους ανωτέρω δε βρίσκεται στον τόπο λειτουργίας της επιχείρησης ή της απασχόλησης των μισθωτών ή στο γραφείο ή στη δηλωθείσα στην υπηρεσία του ΙΚΑ διαμονής του εργοδότη, κατά τις διακρίσεις της προηγούμενης παραγράφου ή δεν διατηρεί ο εργοδότης άλλη εγκατάσταση εντός της ασφαλιστικής περιοχής που ισχύει η ασφάλιση του ΙΚΑ γνωστή στην υπηρεσία του Υποκ/τος ή Παρ/τος του ΙΚΑ, ο επιδίδων τοιχοκολλά την Πράξη συντάσσοντας σχετική έκθεση (Άρθρο 27 παρ. 3 του ΚΑ-ΙΚΑ).
  Σε περίπτωση διάλυσης της επιχείρησης ή τη μεταβολή του τόπου εγκατάστασης της επιχείρησης ή του γραφείου ή της διαμονής του εργοδότη, εάν ο τόπος της νέας εγκατάστασης ή διαμονής του εργοδότη τυγχάνει άγνωστος στην υπηρεσία του Υποκ/τος ή Παρ/τος ή διαμένει πρόσκαιρα στην αλλοδαπή, η Πράξη Επιβολής επιδίδεται στον ιερέα της ενορίας της τελευταίας εγκατάστασης ή διαμονής του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται να τοιχοκολλήσει την επιδοθείσα πράξη στο δημοσιότερο μέρος και να στείλει βεβαίωση περί της τοιχοκόλλησης στο υποκ/μα ή παρ/μα που παράγγειλε την επίδοση.
  Η επίδοση μπορεί να γίνει δια του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας ή Προέδρου του οικείου Επιμελητηρίου της περιφέρειας που έλαβε χώρα η απασχόληση, ο οποίος τοιχοκολλά στην πινακίδα ανακοινώσεων επί τρεις ημέρες αντίγραφου της πράξης και συντάσσει σχετικό πρακτικό τοιχοκόλλησης. (Άρθρο 27 παρ.4 ΚΑ-ΙΚΑ, Εγγ.123186/10-11-70).
  Εάν το πρόσωπο προς το οποίο παραδίδεται η πράξη δηλώσει ότι αγνοεί ή αδυνατεί να υπογράψει ή αρνηθεί να υπογράψει ή εάν η επιδιδόμενη πράξη τοιχοκολλάται σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 27, τότε γίνεται μνεία στην έκθεση τοιχοκόλλησης της πράξης περί άρνησης παραλαβής και καταχώρησης του ονοματεπώνυμου του προσώπου που αρνήθηκε να παραλάβει.
  Η δια του ταχυδρομείου επίδοση βεβαιώνεται από τη σχετική απόδειξη του ταχυδρομείου (άρθρο 27 παρ.6 του ΚΑ-ΙΚΑ).
  Οι συνήθεις τρόποι επίδοσης των παραστατικών (Πράξεων, Αποφάσεων) είναι:
  α) Άμεση επίδοση στον εργοδότη, ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με την προσέλευσή του στο αρμόδιο υποκ/μα που συνέταξε το παραστατικό
  β) Συστημένη επιστολή με απόδειξη παραλαβής στην οποία αναγράφονται τα παραστατικά που εμπεριέχονται και λαμβάνεται υπόψη η ημερ/νία σφραγίδας του ταχυδρομείου
  γ) Με Έκθεση επίδοσης αρμοδίου υπαλλήλου από το υποκ/μα του τόπου κατοικίας (διαβιβάζονται τα προς επίδοση παραστατικά στο υποκ/μα τόπου κατοικίας που έχει δηλωθεί).
  Όταν εξαντληθούν όλοι οι ανωτέρω τρόποι επίδοσης και δεν κατέστη αυτή δυνατή, τότε συντάσσεται ειδική έκθεση η οποία υποβάλλεται (με αντίγραφα των παραστατικών) στο Δήμο της περιοχής της κατοικίας, είναι η λεγόμενη τοιχοκόλληση (βλέπε πιο πάνω).
  Καλύτερα όμως να ενημερώνεται έγκαιρα ο εργοδότης για την οφειλή του ώστε να αποφεύγεται αυτή η διαδικασία καθότι τρέχουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και ενδεχομένως τα πρόσθετα τέλη.
  Καλό βράδυ.
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: Επίδοση καταλογιστικών πράξεων

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τρι Δεκ 08, 2009 7:07 pm

  Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σου, πραγματικά αυτό το forum ειναι θησαυρός γνώσεων για μένα που τώρα ξεκινάω σ' αυτό το άγνωστο πεδίο των Οικοδομών. Να ρωτήσω κάτι άλλο. Αυτό που ακούω στις ΑΠΔ για αναλογία των ημερομισθίων 2 προς 1 (τεχνικά προς εργατικά) ή το 1, 1, 1, Τεχνίτης,βοηθός, εργάτης είναι δεσμευτικό ή ενδεικτικό? Δηλαδή αν φέρει κάποιος μια ΑΠΔ και δεν τηρεί αυτήν την αναλογία δεν παραλαμβάνεται η ΑΠΔ? Α,και κάτι άσχετο αν γνωρίζεις. Ένας νεοδιοριζόμενος υπάλληλος μετά από πόσο διάστημα έχει δικαίωμα να αιτηθεί μετάθεση? Μετά την διετία ή την πενταετία γιατί έχω μπερδευτεί.Thanks.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: Επίδοση καταλογιστικών πράξεων

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Δεκ 08, 2009 9:17 pm

  Σύνθεση συνεργείων :
  Σύμφωνα με την εγκ. 7/93, η σύνθεση του αριθμού των κατ’ ελάχιστα απαιτουμένων ημερών εργασίας είναι περίπου δύο ημερομίσθια τεχνίτη για κάθε ένα ημερομίσθιο εργάτη. Με βάση το έγγραφο Α41/Ο.Ε./1/1-8-2008 σχετικά με τη σύνθεση των συνεργείων διευκρινίστηκαν τα εξής: «Με την εγκ. 7/93 είχε τεθεί υπόψη ότι η σύνθεση των συνεργείων είναι περίπου 2 ημερομίσθια τεχνίτη για κάθε ημερομίσθιο εργάτη. Η σύνθεση των απαιτουμένων ημ/σθίων αποτελεί θέση της Δ/σης και δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου. Διαπιστώθηκε ότι οι υπηρεσίες μας δεν παραλαμβάνουν ανακεφαλαιωτικές καταστάσεις εντολών ασφάλισης στις οποίες υπάρχει απόκλιση της προαναφερόμενης αναλογίας (2 τεχνίτη προς ένα εργάτη) θεωρώντας ότι αυτή, είναι δεσμευτική, με αποτέλεσμα τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των εργοδοτών και κατασκευαστών. Ως εκ τούτου μπορεί ο ένας εκ των 2 τεχνιτών να είναι βοηθός τεχνίτη».
  Κατά την άποψή μου:
  Ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να παραλάβει την ΑΠΔ και αν αμφισβητούνται τα περιεχόμενα της δήλωσης, διενεργείται από τον αρμόδιο ελεγκτή ουσιαστικός έλεγχος (ζητούνται αποδείξεις πληρωμής, παρουσιολόγιο–που σπανιότατα τηρούνται-δηλώσεις των ασφαλισμένων), σε συνδυασμό με επιτόπιο έλεγχο (παρουσίες εργαζομένων) προς εξακρίβωση των στοιχείων που δηλώθηκαν.
  Θεωρώ ότι σε οικοδομοτεχνικό έργο που δεν έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος με παρουσίες που να μαρτυρούν το πραγματικό γεγονός για συγκεκριμένους ασφαλισμένους (ύψος ημερομισθίου, ειδικότητα), δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτική η σύνθεση του συνεργείου με τη μορφή 1-1-1.
  Άλλωστε σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο η σύνθεση των απαιτουμένων ημ/σθίων αποτελεί θέση της Διοίκησης και δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου. Ως εκ τούτου δεν ευσταθεί η Έκθεση Ελέγχου και κατ’ επέκταση ο καταλογισμός εισφορών που θα προκύψουν από ενδεχόμενη αλλαγή κωδικού ειδικότητας χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να το τεκμηριώνουν και στην περίπτωση που ακολουθήσουν ένδικα μέσα η υπόθεση δεν θα μπορεί να στηριχθεί.
  Όσο για το δεύτερο που με ρωτάς, ξέρω ότι το δικαίωμα μετάθεσης το έχει κάποιος μετά τα δύο χρόνια. Αν έχω περισσότερα στοιχεία θα σου απαντήσω με μήνυμα.
  Καλό βράδυ και τα λέμε πάλι.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:35 pm