ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Μοιραστείτε
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Δευ Νοε 30, 2009 7:38 pm

  Γειά σας.Χαιρετίζω με ενθουσιασμό το νέο forum και πιστεύω ότι θα αποτελέσει πεδίο ανταλλαγής γνώσεων και μάθησης. Είμαι σχετικά νέα υπάλληλος και θέλω να ρωτήσω με αφορμή την δημοσίευσή σας για την ισχύ των οικοδομικών αδειών. Συγνώμη αν θα ακουστεί αφελές αλλά γιατί μας ενδιαφέρει ποτε λήγει μια οικοδομική άδεια? Θέλω να πω επι της ουσίας που λαμβάνεται αυτό υπόψη στην δουλειά μας?
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων και περιμένω απάντηση. Και πάλι καλή αρχή!!!
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Δεκ 01, 2009 6:37 pm

  Καλωσόρισες στο Forum, ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια!
  Σχετικά με το ερώτημά σου:
  Με τις διατάξεις του από 8/7/1993 Π.Δ. που αφορά το νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών (ΦΕΚ 795/13-7-93) και ειδικότερα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1 που αναφέρονται στην ισχύ και αναθεώρηση οικοδομικής άδειας ορίζεται ότι:
  «Οι Οικοδομικές άδειες αν δεν ανακληθούν ή ακυρωθούν ισχύουν μέχρι την αποπεράτωση των προβλεπομένων από αυτές οικοδομικών εργασιών που πιστοποιείται με τη σχετική θεώρηση της άδειας και όχι περισσότερο από τέσσερα χρόνια από την έκδοσή τους. Κατ εξαίρεση ο χρονικός περιορισμός των τεσσάρων χρόνων αυξάνεται σε έξι τις περιπτώσεις ανέγερσης ξενοδοχείων δυναμικότητας ανω των τριακοσίων κλινών ή κτιριακών εγκαταστάσεων παραγωγικών δραστηριοτήτων, βιομηχανικής χρήσης, εμβαδού άνω 5000 τ.μ. ή όγκου άνω των 15000 κυβ.μ.
  Ακολούθως στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου ορίζεται ότι: «η οικοδομική άδεια αναθεωρείται για την παράταση της ισχύος της μετά από αυτοψία με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
  α) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της άδειας έχει περατωθεί ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για αόριστο χρόνο.
  β) Αν μέχρι τη λήξη της ισχύος της αδείας, δεν έγιναν οικοδομικές εργασίες ή δεν έχει παραδοθεί πλήρως ο φέρων οργανισμός της οικοδομής η άδεια αναθεωρείται για τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία λήξης της.
  Τέλος με τις διατάξεις της παρ.6 του ως άνω άρθρου ορίζεται ότι για τις άδειες κατεδάφισης, επίχωσης ή εκσκαφών ισχύουν για έξι μήνες από την έκδοσή τους εφόσον δεν ανακληθούν οι ακυρωθούν.
  Μετά την παρέλευση των έξι μηνών η άδεια αναθεωρείται για άλλους έξι μήνες από την ημερομηνία λήξεως της ισχύος της. Μετά το πέρας και του δευτέρου εξαμήνου η άδεια παύει να ισχύει.
  Βλέπε και το αντ'ιστοιχο topic: http://ikaetam.forumgreek.com/forum-f10/topic-t45.htm
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τρι Δεκ 01, 2009 6:47 pm

  Ευχαριστώ για την απάντηση καικατανοώ το θεωρητικό μέρος.Όμως και πάλι ρωτώ συγκεκριμένα:Γιατί πρέπει να με νοιάζει πότε λήγει μια οικοδομική άδεια? Δηλαδή αν κάποιος έβγαλε μία άδεια,δεν έκανε καμία εργασία η άδεια του έληξε και έρχεται μετά 4-5 χρόνια να φέρει ΑΠΔ για εργασίες που μόλις ξεκίνησε. Τι γίνεται τότε? Βοηθήστε με να καταλάβω το πρακτικό μέρος του θέματος. Ευχαριστώ και πάλι.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Δεκ 01, 2009 7:36 pm

  Η διάρκεια ισχύος της άδειας και οι εργασίες εντός της καθορισμένης προθεσμίας έχει να κάνει με τη νομιμότητα των εργασιών που αφορά κατά κύριο λόγο την Πολεοδομία. Για το ΙΚΑ ΕΤΑΜ είναι ένα στοιχείο που οδηγεί σε έρευνα τόσο ο τίτλος όσο και η χρονική της διάρκεια.
  Για παράδειγμα έχουμε μια κατεδάφιση που η διάρκεια ισχύος της είναι 1 έτος (6 μήνες + 6 μήνες λόγω αναθεώρησης),
  Α) εάν υποβληθεί ΑΠΔ μετά το πρώτο εξάμηνο (πριν το έτος) αυτό σημαίνει διαζευτικά:
  α) ότι οι εργασίες έγιναν με άδεια που αναθεωρήθηκε γεγονός που διαπιστώνεται με την προσκόμιση της άδειας,
  β) ότι οι εργασίες έγιναν με άδεια που έληξε η ισχύς της,
  γ) ότι οι εργασίες έγιναν ήδη από το πρώτο εξάμηνο και η ΑΠΔ υποβάλλεται με τρέχουσα χρονική περίοδο προς αποφυγή των προσαυξήσεων.
  Στην περίπτωση που έγινε αναθεώρηση και προσκομισθεί η αναθεωρημένη άδεια,καλώς υποβάλλεται η ΑΠΔ με την τρέχουσα χρονική περίοδο (με την προϋπόθεση ότι δεν έχει προηγηθεί επιτόπιος έλεγχος που να προκύπτει διαφορετική χρονική περίοδος).
  Αν δεν υπάρχει αναθεώρηση της άδειας σημαίνει ότι ισχύει η περίπτωση β) ή η περίπτωση γ).
  -Αν από την έρευνα (τιμολόγιο κατεδάφισης, επιτόπιο έλεγχο, ή άλλο στοιχείο) αποδειχθεί ότι ισχύει η περίπτωση β) καλώς υποβάλλεται η ΑΠΔ με την τρέχουσα χρονική περίοδο,
  -Αν από την έρευνα αποδειχθεί ότι ισχύει η περίπτωση γ) κακώς υποβάλλεται η ΑΠΔ με την τρέχουσα χρονική περίοδο και θα πρέπει ή να υποβληθεί εκπρόθεσμα με τις αντίστοιχες κυρώσεις (ΠΕΠΕΕ 45%, ΠΕΑΠ) ή να μην υποβληθεί ΑΠΔ και να συνταχθούν καταλογιστικές Πράξεις (πάλι γίνεται έρευνα για τα πρόσωπα που αναγράφονται στην ΑΠΔ, αν απασχολήθηκαν ή η ασφάλιση είναι εκονική).
  Στην περίπτωση που έχει παρέλθει το έτος, ισχύουν οι περιπτώσεις β) και γ) και εξετάζεται κατά τον ίδιο τρόπο.
  Ένα βοηθητικό στοιχείο για την έρευνα που χρησιμοποιείται μεν, χωρίς να είναι απόλυτο, είναι η σφραγίδα της πρωτότυπης αδείας από την αστυνομία της περιοχής, για την έναρξη των εργασιών.
  Τα ανωτέρω ισχύουν σε ό,τι αφορά τη χρονική περίοδο.
  Σε ό,τι αφορά τον τίτλο της άδειας σε σχέση με τις δηλούμενες εργασίες, μετά τη έκδοση της άδειας γίνεται συσχετισμός
  -της αδείας,
  -των εργασιών που δηλώθηκαν και
  -των εργασιών που εκτελέστηκαν (εάν έχουν εκτελεσθεί).
  Η διάρκεια ισχύος λοιπόν της άδειας χρησιμοποιείται ως ενδεικτικό στοιχείο για τον προσδιορισμό της εκτέλεσης των εργασιών.
  Ελπίζω να σε κάλυψα, στη διάθεσή σου για νέα ερωτήματα.
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τετ Δεκ 02, 2009 6:26 pm

  Η απάντηση σου ήταν σαφής και κατατοπιστική. Τώρα έχω ενα πιο εξειδικευμένο ερώτημα. Όταν κάποιος βγάζει μια οικοδομική άδεια αλλά τελικά δεν κάνει καμία εργασία και η άδεια του λήξει προσκομίζει λοιπόν την σχετική βεβαίωση απο την Πολεοδομία που βεβαιώνει την λήξη ισχύος της αδείας. Ο εργοδότης όμως μετά την απογραφή του έργου πλήρωσε κάποια προκαταβολή και τώρα προσκομίζοντας και την βεβαίωση της Πολεοδομίας αιτείται την επιστροφή του ποσού που πλήρωσε ως προκαταβολή. Ξέρω ότι η προυπόθεση για την επιστροφή του ποσού της προκαταβολής είναι να μην έχουν παρέλθει πέντε (5) χρόνια απο την ημερομηνία που αναφέρεται στην βεβαίωση της Πολεοδομίας για την λήξη της αδείας, σωστά? Θέλω να μου πεις αν ξέρεις που προβλέπεται αυτό? Σε ποιά εγκύκλιο ή Γενικό έγγραφο για να το επικαλεστώ. Η απάντηση σου θα με βοηθούσε πολύ. Thanks.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Δεκ 02, 2009 6:58 pm

  Η οικοδομική άδεια δύναται να ακυρωθεί μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη στην αρμόδια πολεοδομική αρχή, με την προϋπόθεση ότι δεν έχει γίνει καμία εργασία και αυτό διαπιστώνεται από αυτοψία του αρμόδιου υπαλλήλου που συντάσσει πρακτικό ακύρωσης και απόφαση επιστροφής κρατήσεων που κοινοποιείται στα αρμόδια Ταμεία.
  Συνεπώς για τυχόν επιστροφή στον ιδιοκτήτη της προκαταβολής, θα πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν οι διατάξεις του άρθρου 251 του Α.Κ. σύμφωνα με τις οποίες η παραγραφή της αξίωσης αρχίζει αφ’ ότου γεννάται η εξίωση και είναι δυνατή η δικαστική αυτής επιδίωξη, καθώς επίσης και οι διατάξεις του άρθρου 27 παρ. 8 του ΑΝ 1846/51 που αναφέρονται στην αίτηση του ενδιαφερομένου όπως και οι διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 1 του Ν. 825/78 που αναφέρονται στην πενταετή παραγραφή (Σχετικό έγγραφο: Ε41/95/6-4-2006).
  Επίσης,Παραγραφή απαιτήσεων κατά του ΙΚΑ ΕΤΑΜ από εισφορές που καταβλήθηκαν αχρεώστητα. Εγκύκλιος 2/2-1-1984
  Σύμφωνα με τη διάταξη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 40 του ΑΝ 1846/51, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 7 παρ. 1 του Ν. 825/78, που ισχύει από 1/1/1979 οι απαιτήσεις σε βάρος του Ιδρύματος από εισφορές που καταβλήθηκαν σ’ αυτό αχρεώστητα παραγράφονται μετά πενταετία από την ημέρα της σχετικής καταβολής τους (Εγκ. 149/78 παρ. 5 σελ. 4, άρθρο 21, παρ. 8 του Ν.1902/90, Εγκ. 6467, 179/68, 72/77, 39/78.
  Ελπίζω να σε κάλυψα.
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τετ Δεκ 02, 2009 10:26 pm

  Τι να πω? Άφωνη!!!! Χαίρε Καίσαρα!!
  avatar
  sagiouri

  Αριθμός μηνυμάτων : 35
  Ημερομηνία εγγραφής : 25/11/2009

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  sagiouri Την / Το Τρι Ιαν 19, 2010 2:04 pm

  Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα (επιστροφή προκ/λής αν δεν έχει παρέλθει πενταετία απο την λήξη της αδείας σύμφωνα με την βεβαίωση της Πολεοδομίας) πρέπει ο εργοδότης που θα έρθει να εισπράξει το ποσό να προσκομίσει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ή δεν χρειάζεται.Καλό απόγευμα.
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Ιαν 20, 2010 9:39 pm

  "Εκκαθαρισμένη απαίτηση είναι η κάθε είδους χρηματική αξίωση φυσικού ή νομικού προσώπου από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.
  Όταν οι δικαιούχοι του ΙΚΑ ΕΤΑΜ συμβαίνει να είναι και οφειλέτες του, το ποσό της εκκαθαρισμένης απαίτησής τους, ανεξάρτητα από το ύψος αυτής και της ρύθμισης της οφειλής, συμψηφίζεται υποχρεωτικά με την οφειλή τους (άρθρο 83 ΝΔ 356/74-ΚΕΔΕ). Ο συμψηφισμός ενεργείται αυτεπάγγελτα.
  Εάν η επιχείρηση είχε ή έχει γραφείο, κατάστημα κλπ. και στην ασφ/κή περιοχή άλλων υποκ/των, στο Υπηρεσιακό Σημείωμα που χορηγεί το Υποκ/μα της έδρας, θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι τυχόν οφειλές του εργοδότη, ο ΑΓΜ, καθώς και τα Ταμεία ή οι Ταμειακές Υπηρεσίες στις οποίες πρέπει να αποδοθούν τα οφειλόμενα ποσά.
  Για το λόγο αυτό στα Υπηρεσιακά Σημειώματα πρέπει να αναγράφεται το ποσό της οφειλής με τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη υπολογισμένα μέχρι την ημερομηνία έκδοσής τους.
  Ο προαναφερόμενος συμψηφισμός επέρχεται υποχρεωτικά ακόμη και στην περίπτωση που οι οφειλές έχουν ρυθμισθεί σε δόσεις με τις διατάξεις των άρθρων 112-16 του ΚΑ ΙΚΑ, όπως τροποποιήθηκαν με τις διατάξεις των άρθρων 49-55 του Ν. 2676/99 και οι οφειλέτες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
  Περίπτωση μη συμψηφισμού υφίσταται μόνο όταν οι οφειλές έχουν ρυθμισθεί σε δόσεις με τις διατάξεις ειδικού νόμου και οι εργοδότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (π.χ. παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 2556/97 που αφορά ρύθμιση οφειλών των πληγέντων από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές) (Εγκ. 45/2001 σελ.46)".


  Στην περίπτωση λοιπόν που προκύπτει ποσό που πρέπει να επιστραφεί στον εργοδότη για οποιοδήποτε λόγο, εξετάζουμε το ενδεχόμενο οφειλής του στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ από οποιαδήποτε αιτία, δηλ. εάν είναι οφειλέτης από οποιοδήποτε άλλο οικοδομοτεχνικό έργο ή άλλη δραστηριότητα που ελέγχεται από το τμήμα εσόδων κοινών επιχ/σεων. Εφαρμόζεται δηλαδή η διαδικασία που τηρείται για τη χορήγηση ασφ/κής ενημερότητας, μόνο που αντί για ενημερότητα θα χορηγηθεί υπηρεσιακό σημείωμα (προς το οικονομικό τμήμα) στο οποίο θα αναγράφεται η ύπαρξη οφειλής ή όχι.
  Θα πρέπει λοιπόν να συγκεντρωθούν όλα τα υπηρεσιακά σημειώματα (αν και όσα απαιτούνται ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας ) στο αρμόδιο υποκ/μα της έδρας (τμήμα κοινών επιχ/σεων) και από εκεί ένα νέο Υπηρεσιακό σημείωμα προς το οικονομικό τμήμα του υποκ/τος από το οποίο επιστρέφεται το ποσό.
  Στην περίπτωση που προκύψει οφειλή χορηγείται από τον ταμία δίγραμμη επιταγή η οποία προσκομίζεται στην αρμόδια ταμειακή υπηρεσία ώστε να γίνει ο συμψηφισμός του ποσού. Εάν το ποσό επιστροφής είναι μεγαλύτερο από το ποσό οφειλής που αναγράφεται στο Υ.Σ χορηγείται η δίγραμμη επιταγή με το ποσό οφειλής και επιστρέφεται το υπόλοιπο.
  Το υποκ/μα της έδρας λοιπόν θα ζητήσει τα υπηρεσιακά σημειώματα από όλες τις δραστηριότητες του εργοδότη και στην περίπτωση που ο εργοδότης είναι φυσικό πρόσωπο, αναπόγραφος χωρίς δραστηριότητα τότε το υπηρεσιακό σημείωμα θα χορηγηθεί από το υποκ/μα της κατοικίας του (τμήμα κοινών επιχ/σεων ως αναπόγραφος) αφού εξετάσει την ύπαρξη τυχόν άλλων οικοδομικών έργων.
  Πιθανόν όμως ο υπάλληλος των εσόδων να ελέγξει μόνο ό,τι αφορά την έδρα, να χορηγήσει Υ.Σ. χωρίς οφειλή και ενδεχομένως να επιστραφεί ποσό ενώ ο εργοδότης είναι οφειλέτης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ από άλλη αιτία. Για το λόγο αυτό όταν χορηγηθεί το υπηρεσιακό σημείωμα καλό είναι να διευκρινίζεται σ’ αυτό ότι ελέγχθηκαν και οι ΑΜΟΕ τάδε, τάδε …κλπ.
  Στην περίπτωση που το ποσό επιστροφής είναι μεγαλύτερο από 1500 €, ενημερώνεται ο δικαιούχος να προσκομίσει και φορολογική ενημερότητα.
  Τα παραπάνω παραστατικά (Υπηρεσιακό σημείωμα, φορολογική ενημερότητα) υποβάλλονται προς το οικονομικό τμήμα.
  Καλό βράδυ.
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Παρ Ιουλ 30, 2010 10:21 am

  εχω άδεια οικοδομής που έχει λήξει η έκδοση ήταν του 1981 αλλά τον Ιουλιο 2010 έβαλα τα πλακακια , πρεπει να κανω καποιες διαδικασίες στην πολεοδομία
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Παρ Ιουλ 30, 2010 5:38 pm

  Καλησπέρα,
  Για τη συγκεκριμένη εργασία, όπως και για το χρωματισμό άνευ ικριωμάτων, άποψή μου είναι ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάποια ενέργεια στην πολεοδομία.
  Επειδή όμως η ερώτησή σου αφορά την Πολεοδομία, μια υπεύθυνη απάντηση θα σου έδινε κάποιος μηχανικός.
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Δευ Αυγ 02, 2010 9:06 am

  επισης θα ήθελα να σας ρωτήσω τα τελευταία ένσημα πριν τα δάπεδα είχαν κολληθεί το 1984 (σοφαντίσμτα ) έαν στο κλείσιμο της οικοδομής μου πουν από το ικα ότο δεν επαρκούν θα πρέπει να τα πληρώσω ή έχουν παραγραφεί λόγω 10ετίας ?
  'οταν θα πάω στην δεη επειδή όπως προανέφερα είναι από το 1984 οι περισσότερες εργασίες δεν έχω τιμολόγια από τους εργολάβους τι γίνεται ?
  Ευχαριστώ
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Δευ Αυγ 02, 2010 4:46 pm

  Καλησπέρα,
  Εάν τα τελευταία ένσημα είναι μέχρι τους σοβάδες και η οικοδομή είναι τελειωμένη σημαίνει ότι δεν καταβλήθηκαν εισφορές για το β΄ στάδιο εργασιών (Δάπεδα χρώματα λοιπές εργασίες) και το ΙΚΑ ΕΤΑΜ αναζητεί αυτές τις εισφορές οι οποίες παραγράφονται μόνο στην περίπτωση που έχει παρέλθει δεκαετία από τότε που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες, όταν αυτό βέβαια να πιστοποιείται από βάσιμα στοιχεία.
  Το βάρος της απόδειξης για την παραγραφή των εισφορών το έχει ο εργοδότης. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν στοιχεία παραγραφής καταλογίζονται οι αναλογούσες εισφορές και ακολουθούν τα ένδικα μέσα όταν ο εργοδότης δεν αποδέχεται την οφειλή.
  Για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου (σημειώνεται ότι ένα από τα στοιχεία που συνεκτιμώνται για την παραγραφή είναι και το έτος ηλεκτροδότησης), η ΔΕΗ θα σε παραπέμψει στην Εφορία η οποία φυσικά θα σου ζητήσει τιμολόγια. Στην περίπτωση αυτή για τις οικοδομικές εργασίες χορηγείται βεβαίωση από το αρμόδιο υποκ/μα ΙΚΑ ΕΤΑΜ στην οποία αναφέρεται για ποιες εργασίες ανά χρονική περίοδο καταβλήθηκαν εισφορές (για περισσότερα, καλύτερα να απευθυνθείς στην Εφορία).
  Καλό βράδυ
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Τρι Αυγ 03, 2010 5:10 pm

  σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σας θα ήθελα να σας πω ότι τον 07/10 έβαλα ενσημα για πλακακια χρωματισμοί δεν έχου γίνει απλά για τα ενσημα των σοφάδων είχαν μπει το 1984 και για μπετά το 1981 μπορεί το ικα να πεί ότι δεν είναι αρκετα και να πληρώσω επιπλέον ή έχουν παραγραφεί , επ΄σιης σε απδ οικοδομοτεχνικού εργου εκεί που αναγράφεται ο εργοδότης θα γράψω το όνομα του επικαρπωτή ή το όνομα αυτου που έχει τη νυψιλή κυριότητα ? (εχει γίνει γονική παροχή )

  σας ευχαριστώ πολύ
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τρι Αυγ 03, 2010 5:52 pm

  Καλησπέρα,
  Η ΑΠΔ υποβάλλεται με τα στοιχεία της επωνυμίας του έργου. Οι εργοδότες δηλ. ιδιοκτήτες μπορεί να είναι πολλοί αλλά τα στοιχεία ενός χρησιμοποιούνται ως «επωνυμία» και αυτά αναγράφονται στην ΑΠΔ και στα λοιπά παραστατικά.
  Ως υπεύθυνος στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ για τις οικοδομικές εργασίες θεωρείται ο επικαπωτής και μόνο (όχι ο έχων την ψιλή κυριότητα).
  Για περισσότερες λεπτομέρειες σε παραπέμπω στο σχετικό topic http://ikaetam.forumgreek.com/forum-f2/topic-t14.htm
  Πιθανόν όμως, επειδή το έργο είναι παλαιό, στο Μητρώο εργοδοτών να μην είναι πλήρη και ορθά τα στοιχεία τόσο της επωνυμίας όσο και των υπευθύνων, καλό είναι να απευθυνθείς στο αρμόδιο υποκ/μα για να το διευκρινίσεις και πιθανόν να σου ζητηθούν τίτλοι (συμβόλαια), φωτ. ταυτότητας, ΑΦΜ και Δ/νση κατοικίας του (ή των) υπευθύνου.

  Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, αφενός ο τρόπος υπολογισμού των καταβλητέων εισφορών μέχρι και 31/12/1993 ήταν διαφορετικός (βάσει του προϋπολογισμού του έργου), αφετέρου έχει παρέλθει δεκαετία από τότε και δεν εξετάζεται το ποσό εισφορών που καταβλήθηκε για την συγκεκριμένη εργασία σε σχέση με τον προϋπολογισμό του έργου, αρκεί να ολοκληρώθηκε σ’ αυτή τη χρονική περίοδο.
  Σε αυτές τις περιπτώσεις (παλαιά ημιτελή οικοδομικά έργα) υποχρεούται ο εργοδότης πέραν των στοιχείων υπευθυνότητας, να υποβάλει Πίνακα 1 για τον υπολογισμό των υπολειπόμενων ημερομισθίων (για τις εργασίες που υπολείπονται) σε συσχετισμό βέβαια με επιτόπιο έλεγχο και να παραλαμβάνει χειρόγραφο ενημερωτικό σημείωμα με τα κατ’ ελάχιστο απαιτούμενα ημερομίσθια ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση τόσο από την πλευρά της υπηρεσίας όσο και από την πλευρά του εργοδότη.
  Καλό βράδυ
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Τετ Αυγ 04, 2010 8:19 am

  έχει γίνει γονική παροχή την επικαρπια την έχει η μητερα μου και την υψιλή κυριοτητα εγω έγραψα λοιπόν τα στοιχεία της μητερας μου στην απδ όταν είχα πάει στο ικα παρέλαβα πινακα ενσημων για τις υπολοιπες εργασίες που εκκρεμουσαν και έδωσα αντίγραφο συμβολαίου της γονικής παροχής που μου ζήτησαν , μήπως χρειάζεται να κάνω κάτι επιπλεόν δηλ. δήλωση μεταβολής στο Ικα ή σε κάποια άλλη υπηρεσία ή οχι στο ικα δεν μου ζήτησαν κατι μήπως τους διέφυγε ? χρειάζεται να πάω και στην πολεοδομία αντίγραφο συμβολαίου ?
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Τετ Αυγ 04, 2010 5:18 pm

  Καλησπέρα,
  δεν γνωρίζω για άλλη υπηρεσία, στην Πολεοδομία νομίζω δεν χρειάζεται
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Τετ Αυγ 04, 2010 5:21 pm

  στο ικα ομως πρεπει να κανω δήλωση μεταβολής ή αρκεί μόνο το συμβόλαιο γονικής παροχής ? γιατί οπως σας εξήξησα στην απδ που κατέθεσα έβαλα εργοδότη τον επικαρπωτή αλλα μήπως είναι απαραίτητη και η δήλωση μεταβολή ανεξαρτητα επικαρπίας ?
  avatar
  SGIAN

  Αριθμός μηνυμάτων : 6
  Ημερομηνία εγγραφής : 30/07/2010

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  SGIAN Την / Το Τετ Αυγ 04, 2010 5:28 pm

  επίσης τι είναι το ημερολογιο οικοδομής; τώρα που έβαλα δάπεδα θα πρεπει να το γράψω στο ημερολογιο? το μόνο που έχουν οι γονείς μου είναι το βιβλίο με τα ενσημα και ενα με τις πληρωμές του ικα
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Απ: ΙΣΧΥΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Πεμ Αυγ 05, 2010 5:58 pm

  Καλησπέρα,
  Το συμβόλαιο της γονικής παροχής ψιλής κυριότητας με παρακράτηση της επικαρπίας καθιστά υπεύθυνο τον έχοντα την επικαρπία όσο ασκεί το δικαίωμα αυτό, μεταβολή θα υποβληθεί μόνο όταν αλλάξει η υπευθυνότητα (παραίτηση δικαιώματος, μεταβίβαση δικαιώματος, … κλπ).
  Το ημερολόγιο οικοδομής στα ιδιωτικά έργα είναι ένα έντυπο που προμηθεύεται ο ιδιοκτήτης από το ελεύθερο εμπόριο στο οποίο καταχωρούνται τα στοιχεία των εργαζομένων, η εργασία στην οποία απασχολήθηκαν κλπ και υπογράφουν, δεν είναι υποχρεωτικό με την έννοια ότι επιβάλλεται πρόστιμο αν δεν τηρείται (συναντάται σπανιότατα έως καθόλου). Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
  Καλό καλοκαίρι.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:37 pm