ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Έννοια Εργοδότη-Υπόχρεος Καταβολής Εισφορών

  Μοιραστείτε
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Έννοια Εργοδότη-Υπόχρεος Καταβολής Εισφορών

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Σαβ Νοε 21, 2009 9:35 am

  «Ως εργοδότες θεωρούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου δια λογαριασμό των οποίων τα υπαγόμενα στην ασφάλιση πρόσωπα προσφέρουν την εργασίαν των» (Άρθρο 8 παρ. 5 Α.Ν 1846/51).

  Υπόχρεος Καταβολής Εισφορών
  «Δια την καταβολήν των εισφορών των ασφαλισμένων ευθύνεται επί παρεχόντων εξηρτημένη εργασίαν ο εργοδότης και επί αυτοτελώς εργαζομένων οι ίδιοι ή ο κατά το Άρθρο 8 παρ. 5 εδ. δ΄ ασφαλιστικός συνεταιρισμός.
  Ο εργοδότης υποχρεούται δια την καταβολήν των εισφορών και των ασφαλισμένων των μη αμειβομένων εν όλω ή εν μέρει υπ’ αυτού. Εν τοιαύτη περιπτώσει ούτος καταβάλλων τας εισφοράς δικαιούται να εισπράττει κατά τον δια κανονισμού ορισθησόμενον τρόπον, το βαρύνον τον ασφαλισμένον τμήμα. Αρνησις του ασφαλισμένου προς καταβολήν της βαρυνούσης αυτόν εισφοράς, αποτελεί λόγον καταγγελίας της σύμβασης άνευ οιασδήποτε αποζημίωσης» (Άρθρο 26 παρ. 1 του Α.Ν.1846/51).
  Η ευθύνη κάθε εργοδότη περιορίζεται μόνο για τις εισφορές της χρονικής περιόδου που διετέλεσε με αυτή την ιδιότητα και διακόπτεται από τη στιγμή που αποχωρεί ή μεταβιβάζει αυτή (Άρθρο 26 παρ. 1 εδ. γ΄ του Α.Ν.1846/51, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 21 παρ.1 του Ν. 1902/90).

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:20 pm