ΤΑ ΟΙΚΟΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες, νόμους, διατάξεις, εγκυκλίους που αφορούν τη διαχείριση των οικοδομοτεχνικών έργων και τη διαδικασία ασφάλισης των εργαζομένων σε αυτά. Το Forum επανενεργοποιείται και σύντομα θα λειτουργεί κανονικά


  Πίνακας 2 της Εγκυκλίου 16/1997 (ΠΡΟΚΑΤ)

  Μοιραστείτε
  Admin
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 134
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/11/2009
  Ηλικία : 55
  Τόπος : ΝΙΚΑΙΑ

  Πίνακας 2 της Εγκυκλίου 16/1997 (ΠΡΟΚΑΤ)

  Δημοσίευση  Admin Την / Το Κυρ Νοε 22, 2009 2:56 am

  Πίνακας 2 της Εγκυκλίου 16/1997
  Η θεσμοθέτηση των συντελεστών του Πίνακα 2, που αναφέρονται σε κτίρια προκατασκευασμένα-λυόμενα και η αναδρομική εφαρμογή τους, για τα οποία, λόγω κενού της διάταξης, οι καταβλητέες εισφορές υπολογίζονται με τους προβλεπόμενους συντελεστές έργων συμβατικής κατασκευής, θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στις μονάδες.
  Ο Πίνακας 2 του άρθρου 38 αναφέρεται αποκλειστικά σε κτίρια ή τμήματα κτιρίου, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων.
  Ο πίνακας αυτός εφαρμόζεται για κάθε "λυόμενο" ή "προκατασκευασμένο" κτίριο, αρκεί ο σκελετός του κτιρίου που εξασφαλίσει την αντοχή του, άσχετα από το είδος του υλικού που είναι κατασκευασμένος, να έχει κατασκευασθεί και συναρμολογηθεί από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων.
  Ο τρόπος κατασκευής των υπόλοιπων εργασιών που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί το κτίριο (όπως πατώματα, πλακάκια, χρώματα κλπ.) ή οι οποιεσδήποτε κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες του δεν λαμβάνονται υπόψη, ούτε για την εφαρμογή ή μη του πίνακα, ούτε για τον υπολογισμό των, κατ' ελάχιστα, καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, σήμερα, αναφέρεται ότι "κατά την εφαρμογή των πινάκων 1 ή 2 δεν λαμβάνονται υπόψη κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες πέραν των αναφερομένων στην παρούσα απόφαση ή τοπικά κατασκευαστικά έθιμα.
  Περιγραφή: Ο νέος Πίνακας 2 του άρθρου 38 του ΚΑ ΙΚΑ που αφορά κτίρια ή τμήματα κτιρίων, των οποίων η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα) περιέχει:
  Οριζόντιες γραμμές: Στις οριζόντιες γραμμές 1 έως 8 αναγράφονται τα είδη κτιρίων ανάλογα με τη χρήση τους.
  Για κάθε είδος χώρου του κτιρίου (κύριας ή μη χρήσης) αναγράφεται ο συντελεστής του, πολλαπλασιαζόμενος με τα τ.μ. της επιφάνειας του, προσδιορίζει τα ημερομίσθια που απαιτούνται για την κατασκευή του.
  Κάθετες στήλες: Στις κάθετες στήλες (3) έως (9) αναγράφονται τα είδη των χώρων του κτιρίου και κάτωθι αυτών οι συντελεστές με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας για τον κάθε χώρο.
  Οι κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενες ημέρες εργασίας δεν επιμερίζονται σε ενδιάμεσες κατασκευαστικές φάσεις.
  Υπολογισμός ημερών εργασίας με τον Πίνακα 2
  Για κάθε κτίριο ή τμήμα κτιρίου, του οποίου η φέρουσα κατασκευή κατασκευάζεται από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων (προκατασκευασμένα-λυόμενα), οι ημέρες εργασίας, με βάση τις οποίες υπολογίζονται οι καταβλητέες εισφορές, υπολογίζονται με τον Πίνακα 2.
  Στις στήλες (3) έως (9) αναγράφονται οι επιφάνειες του κτιρίου και του ακάλυπτου χώρου, οι οποίες πολλαπλασιαζόμενες με τους αντίστοιχους συντελεστές, δίδουν τον αριθμό των ημερών εργασίας.
  Εάν σε τμήμα της επιφάνειας του ισογείου ή των ορόφων του κτιρίου δεν ικανοποιείται το κριτήριο για την φέρουσα κατασκευή του, όπως το κριτήριο αυτό προσδιορίστηκε παραπάνω, δεν πρέπει να εφαρμοσθεί ο πίνακας 2 για το τμήμα αυτό.
  Αυτό προκύπτει από τον τίτλο του πίνακα, όπου γίνεται αναφορά για "κτίρια ή τμήματα κτιρίων", που ικανοποιούν το κριτήριο της φέρουσας κατασκευής.
  Επειδή είναι γνωστό, ότι γενικώς τα υπόγεια των κτιρίων κατασκευάζονται κατά τον συνήθη τρόπο, δεν μορφώνεται δηλαδή η "φέρουσα κατασκευή τους" από μόνιμο προσωπικό στεγασμένων επιχειρήσεων, έγινε κατάλληλος προσδιορισμός των συντελεστών της στήλης (4) του πίνακα, ώστε να είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του στην περίπτωση αυτή.
  Όμως, για τα υπόγεια που χρησιμοποιούνται για μη βοηθητική χρήση (κατοικία, εργαστήριο, κατάστημα βιοτεχνία κλπ.) δηλαδή αν σ' αυτά διαμένουν και εργάζονται άτομα θα γίνεται υπολογισμός με τον πίνακα 1 και όχι με τον πίνακα 2.

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 23, 2019 10:38 pm